Obnova potoka v Ratajích u Vlašimi

Na loukách poblíž obce Rataje u Vlašimi v současné době probíhají dokončovací práce na retenční nádrži u obnoveného Ratajského potoka, ze kterého zmizelo betonové koryto. Výsledkem je zpomalení a snížení odtoku vody z lokality, doplněný zelený porost a přirozené protipovodňové opatření.

Akci z největší části podpořily peníze z Operačního programu Životní prostředí ve výši 4,6 milionu korun.

Rataje - revitalizace potoka
Zdroj: ČT24/Eva Vrzalová

Je to přesně pět let, co se obec Rataje u Vlašimi (180 obyvatel) pustila do velkých investičních akcí. Začala výstavbou vodovodu a zároveň připravovala projekty kanalizace, čistírny odpadních vod a úpravy návsi včetně všech důležitých komunikací. Na to pak navázala revitalizace Ratajského potoka s rybníkem. Částka dohromady za třicet miliónů korun.

Díky těmto úpravám vzniklo mimo jiné pod obcí nádherné místo k procházkám zdejších občanů i výletníků, kteří přicházejí do Rataj z turistické stezky. Břehy potoka jsou už porostlé olšemi, vrbičkami a původními druhy rostlin. Můžete tam pozorovat různé živočichy, třeba vážky nebo zajímavé druhy ptáků. Ani vás nenapadne, že nedaleko tiše pracuje nově vybudovaná čistírna odpadních vod – je totiž kořenová. To znamená, že čistící procesy uvnitř provádějí především kořeny rákosovitých rostlin. Udržovaná pole rákosu obecného a chrastice rákosovité tedy vhodně doplňují přírodní scenérii a přidávají další kouzlo zdejší krajině.

Rataje - kaplička
Zdroj: ČT24/Eva Vrzalová

Plánované akce v Ratajích

Ratajští jsou uvyklí žít v souladu s přírodou, ale umí si dopřát i bohatý společenský život. V roce 2007 obec slavnostně otevřela Spolkový dům v centru vesnice a od té doby jej řádně využívá. S přicházejícím podzimem se tam lidé sejdou na Svatomartinském posvícení, potom na Pěkné hodince – to je posezení při dobrém jídle a harmonice. V zimě se místní potěší s Mikulášem a jeho společníky, po Valné hromadě hasičského sboru si zatančí a přichystají se na Předsilvestrovský večer. V kapli na návsi se konají bohoslužby, bývá tam také rušno kvůli nádherným dřevořezbám Josefa Kupsy (betlém a hora Blaník s rytíři). Během letní sezóny nastane čas pro venkovní a sportovní akce  - v červnu Dětský den, v červenci vyhlášená hasičská soutěž Ratajský pohár. Léto v Ratajích končí Posezením pod lipami, což je hudebně společenská slavnost, kterou pro obyvatele jako poděkování za pomoc při přípravě veřejných akcí pořádá SDH ve spolupráci s obecním úřadem, součástí je i malý ohňostroj pro děti. V Ratajích zkrátka myslí na hezký život uvnitř obce i v jejím krásném okolí.

Eva Vrzalová, Mikroregion Český smaragd