Předvolební debata v Jihomoravském kraji řešila právní džungli

Jižní Morava - Předvolební debata České televize se v Jihomoravském kraji věnovala především justici. Brno je totiž sídlem Ústavního soudu ČR. Osm lídrů jihomoravských kandidátek tak odpovídalo na témata vymahatelnosti práva, protikorupčních zákonů i fungování státních zastupitelství.

Nejvyšší soudní instituce se shodují, že český právní řád je nepřehledný. Za pravdu jim dávají i právní experti. Parlament si oblíbil tzv. přílepky. Mnohostránkové dodatky o změnách se podle nich navíc projednávají příliš rychle, a poslanci ani nemají dostatek času k prostudování.

Advokáti připouštějí, že komplikovaný právní systém s pěti tisícovkami právních předpisů je pro ně nepřehledný. „Jenom díky informačním technologiím jsme dnes schopni vykládat a aplikovat právo. Představa, že jako v minulosti právník otevřel sbírku zákonů a nalistoval si znění nějakého zákona, je dnes naprosto zcestná,“ připustil generální sekretář Ústavního soudu ČR Ivo Pospíšil.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/WAVEBREAK

„Není úplně jednoduché pro veřejnost zjistit, jakým způsobem zákon procházel vládou, ministerstvy, parlamentem. Jmenuje se to legislativní stopa. A v České republice je legislativní stopa velmi nejasná,“ varoval zástupce projektu Rekonstrukce státu Martin Fadrný.

Zákonodárce nezajímá, zda se normou lidé řídí, varují experti

Ve sněmovně se dál objevují i zakázané přílepky. „Je to fenomén, který porušuje ústavní pořádek a řádnou legislativní proceduru,“ upozornil Pospíšil. Více přehlednosti si právníci slibují od nového jednacího řádu. „Přesvědčení spočívá v tom, že když něco napíšete do sbírky zákonů, tak jste tím problém vyřídil. Jako kdyby nebylo podstatnější, jestli to, co je v té sbírce, je něco, čím se někdo řídí, jestli to aplikují úřady, jestli podle toho soudí soudy a jestli vy jako občan to vůbec víte a máte možnost se podle toho zařídit,“ řekl expert na ústavní právo Jan Kysela.

Právní předpisy v České republice dlouho nevydrží beze změny. Odborníci proto apelují na zákonodárce, aby předpisy omezili a protřídili. „Primárně zrušit všechny právní předpisy i jednotlivé normy, které se nepoužívají, jsou zastaralé nebo fakticky zrušené a podobně,“ nastínil možné východisko František Novák z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR.

Lídři projednají i zákon o státním zastupitelství

Jednou z otázek na osm jihomoravských lídrů byl také jejich postoj k novému zákonu o státním zastupitelství, který prosazovalo už několik ministrů spravedlnosti. K projednání jej do sněmovny poslala už vláda Petra Nečase. Projednat jej ale nestihli. Marie Benešová, ministryně spravedlnosti v demisi, zákon stáhla k lepšímu dopracování. Státní zástupce Pavel Zeman i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se proti stažení zákona postavili.

Zákon o státním zastupitelství by přinesl i speciální úpravy pro boj s korupcí, vyšší nezávislost státních žalobců na politicích nebo jednodušší strukturu samotných zastupitelstev.

Ústavní soud
Zdroj: ČT Brno/Bořivoj Hájek

Neziskové organizace jako například Transparency International nebo Ekologický právní servis usilují o přijetí zákona, který by zajistil zveřejňování smluv na internetu. Ten počítá s tím, že by instituce musely povinně zveřejňovat všechny smlouvy ve veřejném registru, což by mělo přinést větší transparentnost.

Předvolební téma v UvR (zdroj: ČT24)

Seznam hostů - lídrů stranických kandidátek (řazeno abecedně)

Petr Adam - Úsvit

Vojtěch Adam - KSČM

Petr Fiala - ODS

Rom Kostřica - TOP 09

František Lukl - SPOZ

Jiří Mihola - KDU-ČSL

Bohuslav Sobotka - ČSSD

Martin Stropnický - ANO

Česká televize pozvala do volební debaty lídry stranických kandidátek na základě průzkumu agentury STEM/MARK a Median, který pracoval s reprezentativním vzorkem dospělé populace Jihomoravského kraje. Ve výzkumu odpovídalo 1 040 respondentů. Výzkum probíhal v období od 4. října do 10. října 2013.