Volební potenciál na severu Moravy: Náskok má ČSSD, komunisté jsou třetí

Ostrava – V Moravskoslezském kraji dosáhla nejvyššího volebního potenciálu ČSSD s výsledkem 35,5 procenta. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentur STEM/MARK a Median pro ČT. Téměř čtvrtina dotázaných zvažuje, že dá svůj hlas hnutí ANO. Na třetím místě skončili komunisté s 22 procenty. Etablované pravicové strany ODS a TOP 09 naopak mají nyní v kraji jen omezený volební potenciál, pohybují se na úrovni 10 procent. Před strany bývalé vládní koalice se dokonce dostali i lidovci, Úsvit a SPOZ. Že jim dá hlas, reálně zvažuje kolem 11 procent respondentů. Zástupci osmi zmíněných stran se utkají v předvolební debatě, kterou vysílá živě ČT24. Jejím hlavním tématem je nezaměstnanost.

V Moravskoslezském kraji deklaruje 63 procent respondentů ochotu účastnit se voleb, pevně je rozhodnuto 45 procent dotázaných. Naopak čtvrtina respondentů k urnám rozhodně nedorazí. V kraji je přitom účast ve volbách do sněmovny většinou mírně podprůměrná (v roce 2010 jen 58 procent).

Seznam osmi pozvaných hostů, lídrů stranických kandidátek, řazeno abecedně:

Úsvit – Karel Fiedler (živnostník, stavbyvedoucí a konstruktér, organizátor občanských aktivit)

ANO – Josef Hájek (projektový manažer v OKD, v současné době neplacené volno)

TOP 09 – Pavol Lukša (starosta obce Čeladná, místopředseda TOP 09, námětek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a životní prostředí, 2005–2006 místopředseda KDU-ČSL)

KSČM – Miroslav Opálka, (bývalý poslanec, zastupitel města Opava, člen správní rady VZP, politolog)

SPOZ – Martin Pecina (místopředseda vlády a ministr vnitra, do roku 2013 generální ředitel Vítkovice Power Engineering, bývalý poslanec, strojní inženýr)

ODS – Zbyněk Stanjura (bývalý poslanec, bývalý předseda poslaneckého klubu ODS, od prosince 2012 ministr dopravy, 8 let primátor Opavy)

KDU-ČSL – Tomáš Podivínský (ministr životního prostředí, do roku 2003 velvyslanectví ve Vídni, do roku 2009 generální konzul v Německu)

ČSSD – Lubomír Zaorálek (bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny)

Hlavní témata: Dlouhodobě nezaměstnaní, ztracená generace, šance pro handicapované, veřejně prospěšné práce, rekvalifikační kurzy

Česká televize pozvala do volební debaty lídry stranických kandidátek na základě průzkumu agentury STEM/MARK a Median, který pracoval s reprezentativním vzorkem dospělé populace Moravskoslezského kraje. Ve výzkumu odpovídalo 1 027 respondentů. Celkový počet respondentů, kteří vstoupili do výpočtu volebního potenciálu stran, je 771. Výzkum probíhal v období od 7. října do 13. října 2013.

  • VELIKOST STATISTICKÉ CHYBY: Statistická chyba zisku volebního potenciálu uvedených stran se pohybuje v rozmezí od ± 1,5 % u strany s nejnižším zobrazovaným potenciálem až po ± 3,5 % u strany s nejvyšším potenciálem.

Výsledkem průzkumu je odhad aktuálního volebního potenciálu, nejedná se o odhad či predikci výsledků voleb.

DEFINICE VOLEBNÍHO POTENCIÁLU:

Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Součet volebních potenciálů stran je více než 100 %. Respondent, který se rozhoduje (například) mezi dvěma stranami a vážně zvažuje jejich volbu, je jejich potenciální volič a vstupuje tak do volebního potenciálu obou stran. Volební potenciál je nutno chápat pro každou stranu odděleně.