Díky dobrovolníkům stráví chudá ukrajinská rodina zimu v teple

Brno – Chudá ukrajinská matka Mária a její dcera mají nový domov. Tucet brněnských dobrovolníků jim v jejich domovské osadě Svaljava postavilo domek. Kromě domu dostala společensky vyloučená rodina i další humanitární pomoc v podobě jídla, oblečení, hraček nebo nářadí. Dobrovolníky ale překvapilo, že na místě našli jen malou dcerku Márii, její matka údajně odjela za prací.

Pomoc konkrétních lidí, konkrétní rodině – tak vypadal projekt Mária & Mária, jehož cílem bylo zlepšit životní podmínky ukrajinské matky a dcery. Ty žily v domovské osadě Svaljava na úplném společenském dně. Nikdo jim nepomohl, až skupina dobrovolníků z Brna. 

Na Márii a její dceru narazil brněnský cestovatel Radim Kupec. Když je ve Svaljavě potkal, žily ženy v provizorním přístřešku, naprosto vyloučené ze života v osadě. „Ta děvčata žijí uprostřed komunity, která čítá čtyři a půl tisíce lidí, a která jim nedokázala dvě zimy pomoci. Nechali je žít uprostřed osady, absolutně pod hranicí bídy, v zemi, v hadrách a věděl jsem, že když jim nepomůžu já, tak nikdo,“ popsal své dojmy Kupec. 

Více o projektu najdete na facebookových stránkách.

Přes sociální sítě zorganizoval malou humanitární misi – lidé posílali peníze na účet, přinášeli materiální pomoc a přihlásilo se i jedenáct dobrovolníků, kteří na začátku října odjeli přímo na Ukrajinu. Cílem jejich cesty bylo dovézt ženám potřebnou pomoc a postavit jim malý dům. 

Když ale dobrovolníci dorazili na Ukrajinu, našli jen malou Marušku, po její matce nebylo ani stopy. Místní „baron“, který je šéfem romské osady, řekl, že matka Mária odjela za prací. „O Márii všichni tvrdili, že je v Dněpropetrovsku, což je 1100 kilometrů daleko, na sběru brambor. Může to být pravda nebo nemusí,“ uvedla jedna z dobrovolnic Veronika Slováková. 

O humanitární misi hovoří dobrovolnice Veronika Slováková (zdroj: ČT24)

Veronika Slováková v civilu působí jako učitelka, i na Ukrajině proto trávila hodně času s dětmi. Tím, že si dobrovolníci hráli se všemi dětmi včetně malé Márie, snažili se ji začlenit do sociálního života v osadě. „Mária je úplně jiné děcko, než všichni ostatní - je to osobnost, je spontánní, komunikativní. Přišli jsme na to, že umí pár slov maďarsky. Když jsme se zeptali česky a ukázali posunky, tak už na konci našeho pobytu odpovídala ano a ne,“ popsala malou Marušku Slováková. 

Po celou dobu, co ve Svaljavě dobrovolníci působili, se matka malé Márie neukázala. V osadě nakonec našli alespoň babičku malé dívky, nově postavený dům proto předali jí. Další humanitární pomoc, kterou s sebou přivezli, budou postupně rozdávat tamní řádové sestry. „Měla jsem z toho pocit, že některým místním lidem dochází, že ženám nikdy nepomohli a že musela přijet parta cizinců, aby pomohli postavit barák,“ uzavřela další z Češek Markéta Círová. 

Dobrovolníci se na Ukrajinu vrátí znovu už za dva týdny, aby zjistili, zda se matka Mária přeci jen neobjevila. Další návštěvu potom plánují na jaro.