Klimkovice reklamují vadnou kanalizaci

Klimkovice – Klimkovice se po patnácti letech dočkaly nové kanalizace. Potrubí ale netěsní, tlačí se do něj spodní voda, a město tak musí z rozpočtu platit miliony navíc. Zároveň řeší stížnosti místních, kterým během prací popraskaly domy.

Jiří Křenek, který bydlí v Klímkovicích třináct let, tvrdí, že mu stavba kanalizace poškodila dům. Celkově škodu vyčíslil na 1,6 milionu korun. „Na domě se vyrýsovala spousta trhlin, které jsou důsledkem činnosti stavby kanalizace,“ tvrdí pan Křenek. Město vinu odmítá, a spor tak bude muset vyřešit soud. „Vyhodnotili jsme dva posudky. Z obou vyplývá, že jsme závadu na obydlí pan Křenka nezpůsobili,“ oponuje starosta Klimkovic Zdeněk Husťák (ČSSD). Pan Křenek ovšem namítá, že vlastní posudek, který tvrdí opak.

Firma Eurovia, která zakázku za sto sedmdesát milionů dokončila teprve loni, chybu dosud nepřipouštěla. Po dnešním jednání se starostou ale první vady uznala. „To je záležitost, která někdy vznikne dosednutím podloží a někdy to vznikne tím, že se do kanalizace dostanou věci, které tam nepatří,“ vysvětluje provozní náměstek firmy Eurovia Ivo Skalický.

Reportáž Nadi Chattové (zdroj: ČT24)

Zástupci města i firmy Eurovia doufají, že při opravách kanalizace nedojde k porušení povrchů silnic, které firma nově položila. Podle místních i tuto práci provedla nedbale. „Voda od kanalizace odtéká a při přívalovém dešti teče k našemu plotu, kde zatéká do mezery mezi plotem a vozovkou. Takže když vyjdete ven, měli byste mít gumáky,“ líčí obyvatel Klimkovic Jiří Křenek.

Starosta i zástupci firmy Eurovia se v Klimkovicích znovu sejdou 16. prosince, den poté, co by firma měla opravit první závady.