Chovatelům z ostravské zahrady se daří množit vzácného varana

Ostrava - Ostravské zoologické zahradě se podařilo rozmnožit další vzácný plazí druh - varana modrého. Je první zahradou v Česku, které se mláďata tohoto ještěra podařilo odchovat. „Po opětovném páření jsou v inkubátoru další dvě vejce. V příštím roce tak očekáváme nové přírůstky,“ řekla mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

V Ostravě se postupně vylíhla čtyři mláďata varana modrého. Jedno z nich bylo slabé a po čtyřech dnech uhynulo, dalším se daří dobře. „Mladí varani rostou jako z vody a mají se k světu. Stále však zůstávají v chovatelském zázemí,“ řekla Kalousková. Do expozice se případně přestěhují až v dospělosti, ale vedení zoo spíše předpokládá, že poputují do jiných zahrad.

„Plazí mláďata jsou samostatná hned po vylíhnutí z vajec, péči rodičů nevyžadují. Spíše hrozí, že by je rodiče mohli považovat za kořist a pozřít je,“ vysvětlovala Kalousková.

Varan modrý
Zdroj: Pavel Vlček, Zoo Ostrava/ČTK

Varani jsou střední až velcí ještěři a je jich mnoho druhů. Nejmohutnější je Varanus komodoensis, který dosahuje délky až tři metry a hmotnosti sto padesát kilogramů. Všichni jsou masožraví, u některých byl zaznamenán kanibalismus.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Některým varanům hrozí vyhubení kvůli lidem, kteří je loví na kůži. Vyrábí se z ní luxusní kabelky a boty. Lidé také vybírají varaní vejce, která jsou prý velmi chutná.

Varan modrý je specifický mimo jiné tím, že se vyskytuje výhradně na ostrově Batanta ležícím západně od ostrova Nová Guinea. Jako druh byl popsán teprve nedávno, v roce 2001. „Dříve se totiž myslelo, že jde o podivně zbarveného varana smaragdového,“ uvedla Kalousková.

O početních stavech varanů modrých v přírodě se toho mnoho neví. Zatím tedy není zařazen v Červeném seznamu ohrožených druhů, ale podle Kalouskové není vyloučeno, že může patřit ke kriticky ohroženým druhům. „Ostrov Batanta je poměrně malý a varan modrý se ve volné přírodě nevyskytuje nikde jinde, je endemitem. Velmi vzácně se chová i v zoologických zahradách, odchovy mláďat jsou ale spíše raritní. O to více si tohoto úspěchu ceníme,“ doplnila mluvčí.

Varany modré najdou návštěvníci v pavilonu Papua, který je v ostravské zoologické zahradě otevřený od roku 2011. Od té doby se rozmnožila už polovina z osmi druhů plazů v této expozici. Samička varana modrého snesla vejce po dvouletém chovu v Ostravě.