Obyvatelé Kozlovic chtějí zakázat vjezd kamionům

Kozlovice – Obyvatelé Kozlovic na Přerovsku jsou zoufalí. Jejich obcí totiž denně projíždí několik tisíc kamionů, které si tudy zkracují cestu, aby se vyhnuly placení mýtného. Stížnosti a petice posílají na přerovský magistrát už několik let. Nyní jim došla trpělivost, a proto požádali o pomoc ombudsmana.

Ombudsman ve své zprávě hodnotí dopravu v Kozlovicích jako nebezpečnou. Cesta je extrémně zatížená a poškozená, provoz neodpovídá stavu, který by měl na této cestě druhé třídy panovat. Obyvatele navíc obtěžuje hluk, prašnost a popraskané domy.

Kozlovičtí tvrdí, že ideálním řešením by bylo zakázat kamionům vjezd do obce. „Lidé tady nemohou žít. Je důležité odsud těžké kamiony vytlačit. Nechceme zázraky, ale od hmotnosti sedm a půl tuny by tu kamiony neměly jezdit,“ míní Jiří Prchal z Osadního výboru Kozlovice.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Domluvit se ale nemohou především úředníci. Olomoucký kraj, který je vlastníkem cesty, tvrdí, že cestu neopraví, dokud tam město nevybuduje kanalizaci. Na tu místní čekají už více než třicet let. Město naopak tvrdí, že na tak velkou investici nemá ve svém rozpočtu peníze. „Olomoucký kraj se nezříká odpovědnosti. V rozpočtu na rok 2014 počítáme s částkou na projektovou dokumentaci na rekonstrukci silnice,“ uvedla tisková mluvčí Krajského úřadu Olomouc Kamila Navrátilová.

Přerovský magistrát se obává, že pokud kamionům zakáže vjezd do Kozlovic, zkolabovala by doprava v celém městě. Kamiony jedoucí ze Zlína do Ostravy a naopak by zablokovaly centrum města. A dálniční napojení, na které Přerov netrpělivě čeká, je stále v nedohlednu.