Máme z daní podporovat divadlo? ptají se Hodní, zlí a dotovaní

Brno - Téma grantového systému pro kulturu zpracovalo ve své nové inscenaci brněnské divadlo Feste. Představení Hodní, zlí a dotovaní se zamýšlí především nad financováním divadel ze strany státu. Z tématu, zpracovaného formou westernu, si ale zároveň trochu střílí.

Má být divadlo financováno z vašich daní? Tuhle otázku kladou herci divákům během představení několikrát. Zároveň jim nabízejí široké spektrum názorů - ať už divadelníků, nebo ekonomů a inženýrů, které na toto téma vyzpovídali. „Jestli si vůbec uvědomují, co jsou ty dotační principy, jak fungují. Jestli to není jen plané skuhrání a vyděračství. Nebo na druhé straně, když někdo říká, že si má divadlo na sebe vydělat samo, jestli vůbec ví, kolik takové divadlo stojí a jestli si samo na sebe vydělat v principu vůbec může,“ objasnil režisér představení Vítězslav Větrovec. 

„Stejně si myslím, že financování divadla je přežitek. Pro mě je to prostě takovej obrozeneckej apendix. Tas!“

ukázka z představení Hodní, zlí a dotovaní

Divadlo Feste pojalo inscenaci jako kovbojku, ve které stát hraje roli dojné krávy a kulturní organizace se předhánějí ve frontě na mléko – granty. „Pro mě je problém grantu v tom, že nikdo nemá odvahu, aby řekl: Já jsem tady odborník, já tomu rozumím, já vám říkám, že tohle je smysluplný projekt. A tohle tu není,“ vysvětlila herečka Tereza Lexová. 

NO COMMENT: Představení Hodní, zlí a dotovaní (zdroj: ČT24)

Představení Hodní, zlí a dotovaní nechává publikum nahlédnout do rozpočtu divadla – odkrývá, kolik peněz inscenace stála, a kdo všechno se o ně podělil. Svoje honoráře dokonce prozrazují i herci. „Za jednu reprízu mám čtyři stovky jenom díky Terezce, která se uskromnila, mohla mít 800 jako Lukáš, Natálka, a já bych v tom případě neměl nic,“ říká jedna z postav. 

„Grant… Investice – to je rozdíl! Proč se divadlo nechápe jako investice?“

ukázka z představení Hodní, zlí a dotovaní

Inscenace reaguje i na dotační politiku města Brna, které nedávno schválilo tříleté granty pro kulturu a odsouhlasilo, že je organizace můžou použít i na platy a provozní náklady.