Místo veřejné služby veřejná práce: nezaměstnaní změnu vítají

Brno – Zametat ulice, hrabat listí nebo sázet květiny. Podobné práce zaměstnávají lidi, kteří přijali tzv. veřejně prospěšné práce. Za poslední rok nezaměstnaných, kteří se do projektů aktivní politiky zaměstnanosti zapojili, prudce přibylo – zatímco loni jich bylo asi 9 tisíc, letos už jich úřady práce evidují 19 tisíc. Důvodem je to, že Ústavní soud zrušil tzv. veřejnou službu, která byla bezplatná a povinná, úřady ji proto nahradily placenou veřejně prospěšnou prací.

„Lepší než sedět doma, tak aspoň dělám toto - úklidové práce, pletí, hrabání,“ popsal svoji motivaci Vlastimil Závodský. Práci marně sháněl rok a půl, když dostal nabídku zapojit se do veřejně prospěšných prací, vzal ji. A je spokojený. „Je to dobrý přivýdělek, hodí se každá koruna. Teď mi končí smlouva, ale doufám, že mi ji prodlouží,“ dodal Závodský. 

Hovoří mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián (zdroj: ČT24)

Pracovníky na veřejně prospěšné práce zaměstnávají obce, na platy jim ale přispívá úřad práce. Spokojeni tak nejsou jen zaměstnaní - nezaměstnaní, ale i radnice. „Využíváme to už asi deset let. Ze začátku jsme měli čtyři lidi, dnes už jich máme deset. Podpora od úřadu práce se dřív pohybovala kolem 8 tisíc, letos je to 11 tisíc,“ popsal výhody systému starosta Židlochovic Vlastimil Helma (ODS). Pro obec je největší výhrou především příspěvek od úřadu práce – v Židlochovicích doplácí radnice na každého pracovníka ze svého jen tři tisíce korun. 

Od neplacené služby k placené práci 

„Obce i neziskovky se naučily s  nástrojem aktivní politiky zaměstnanosti efektivně nakládat,“ potvrdil pracovník brněnského úřadu práce Milan Šafařík. Podle něj je systém pro dlouhodobě nezaměstnané výhodný nejen finančně, ale i proto, že jim pomáhá udržet pracovní návyky. 

Není práce jako práce

Je třeba rozlišovat mezi třemi typy služeb – obecně prospěšné práce, veřejně prospěšné práce a veřejná služba.

Obecně prospěšné práce: jedná se o alternativní trest, který může v některých případech nahradit odnětí svobody. Lze jej uložit pouze za přečin, odsouzenému může být uloženo 50 až 300 hodin takových prací.

Veřejně prospěšné práce: veřejně prospěšné práce jsou časově omezené pracovní příležitosti, které umožní nezaměstnaným legálně si přivydělat.

Veřejná služba: nabízí ji místní administrativa dlouhodobě nezaměstnaným. Není povinná ani od nezaměstnaných jedinců vymahatelná (dříve tomu tak bylo, povinnost účastnit se veřejné služby ale zrušil svým rozhodnutím Ústavní soud). Veřejná služba má dlouhodobě nezaměstnaným pomoci udržet si pracovní návyky a tím i jistou „sociální integritu“, za veřejnou službu jsou taktéž odměňováni menší finanční částkou.

Jen v Jihomoravském kraji je v současné době na veřejně prospěšných pracích zaměstnáno 1800 lidí, což je trojnásobek loňského počtu. V celé republice takto přibylo deset tisíc pracovních míst. „Podle našeho názoru sehrálo významnou roli zrušení veřejné služby. Loni jsme naše uchazeče umisťovali na veřejnou službu, letos je umisťujeme na veřejně prospěšné práce, proto je vidět ten strmý nárůst,“ vysvětlil Šafařík.