Dopravní podnik si půjčí sedm trolejbusů, aby zajistil dopravu

Opava – Dopravní podnik Opava si půjčí sedm vozidel, aby zajistil dopravu po nedělním požáru haly s trolejbusy v Opavě-Kylešovicích. Při požáru shořelo sedm trolejbusů, dalších devět jich požár poničil. Podnik se nyní snaží zajistit vše tak, aby cestující výpadek příliš nepocítili.

Opavský dopravní podnik předtím oznámil, že po požáru nevypraví trolejbusové linky 202, 205 a 210, a to bez náhrady. Vedení podniku vysvětlovalo, že se jedná o takzvané posilové linky, které jezdí v oblasti Kateřinek a Globusu pouze v dopravních špičkách, linka 202 jezdí jednou denně v pracovní dny. Pak se rozhodlo náhradu částečně zajistit.

Požár v depu opavského dopravního podniku vypukl v neděli po čtvrté hodině odpoledne. Příčinou byla s největší pravděpodobností technická závada na jednom z nich. Kromě vozidel oheň poškodil střechu haly a vnitřní elektroinstalaci, kompletně zničil i trolejové vedení. Škodu podnik odhaduje na čtyřicet osm milionů korun.

Půjčení náhradních vozidel si opavský dopravce zajistil v ostravské společnosti TQM. „Vzhledem k tomu, že ve vozech není náš odbavovací systém, bude cestování ve vypůjčených trolejbusech zdarma,“ řekla mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná.

V Opavě dnes v době špičiky nevyjelo nebo nevyjede asi třicet spojů. „Doprava ale funguje ve všech trasách a pro cestující by to nemělo být až tak hrozné,“ věří Dobrovolná. Dodala, že v dalších dnech dopravce zajistí dopravu v plném režimu, a to buď svými, nebo vypůjčenými vozidly.