Rok české hudby 2014: Do Ostravy přijede operní elita

Ostrava - Ředitelé, dramaturgové a technici nejvýznamnějších evropských operních domů v Evropě se za rok sjedou do Brna a Ostravy, kde bude probíhat konference asociace Opera Europa. Souvisí to s projektem Rok české hudby 2014, který je spojen mimo jiné s výročím 160 let od narození geniálního hudebního skladatele Leoše Janáčka.

Třídenní setkání začne 20. listopadu na festivalu Janáček Brno, pak se přesune do Ostravy a Hukvald. „Ostrava připraví část zasedání. Účastníci navštíví i rodiště Leoše Janáčka Hukvaldy, kde také zhlédnou inscenaci opery Bedřicha Smetany Čertova stěna,“ uvedla mluvčí divadla Viola Kučerová.

Ředitel divadla Jiří Nekvasil doplnil, že konference se pravidelně účastní ředitelé velkých operních domů, dramaturgové a šéfové techniky. „Pro ostravskou operu je to jedinečná příležitost, jak představit svou tvorbu a dramaturgii. Jsme rádi, že si předsednictvo asociace Opera Europa zvolila právě Brno a Ostravu,“ řekl Nekvasil.

Opera Europa sdružuje profesionální operní soubory a operní festivaly z celé Evropy. V současné době má přes sto členů z šestatřiceti různých zemí, jsou mezi nimi například i milánská La Scala nebo Národní opera v Paříži. Hlavní sídlo je v Bruselu. Smyslem organizace je šířit operní umění a získávat pro ně nové obecenstvo.

Opera Europa pořádá konference dvakrát ročně, většinou v sídelních městech členských zemí. Účastníci rozebírají aktuální otázky jako je financování opery, nové technologie, marketing a jiné. Národní divadlo moravskoslezské je členem této organizace od roku 2006.