Společnost Smith Medical se chystá zaměstnat 300 lidí

Přerovsko – Nezaměstnanost na Přerovsku by se mohla výrazně snížit. V Hranicích, kde je bez práce téměř každý devátý člověk, totiž právě rozjel zkušební provoz mezinárodní koncern, který se zaměřuje na výrobu zdravotnického materiálu. Do výrobních technologií už investoval přes 120 milionů korun. Do konce příštího roku má v plánu v Hranicích zaměstnat na tři sta lidí.

Důvodů, proč se společnost Smiths Medical rozhodla investovat právě v Hranicích, bylo více: železnice, napojení na dálnici nebo dostupná pracovní síla. V nedalekém Lutíně má společnost navíc sesterskou firmu. „Přesun je logický, blíže k zákazníkům, ale také se hledají dodavatelé, kteří jsou z regionu a kteří by ještě více zlevnili výrobu tím, že by se nemuselo zboží převážet přes oceán,“ uvádí ředitel Smiths Medical Czech Republic Jiří Pokorný.

Společnost Smith Medical si v Hranicích pronajala celkem osm tisíc metrů čtverečních na deset let. Do hal už přivezla výrobní linky, u kterých pracují první zaměstnanci. Do konce příštího roku společnost slibuje zaměstnat tři sta lidí.  Investice a nábor nových zaměstnanců  by však měly pokračovat i v dalších letech.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Svůj nový závod umístil Smith Medical do hal hranického CTParku, kde sousedí s dalšími sedmi firmami, které zaměstnávají více než osm set lidí. K vybudování průmyslové zóny v Hranicích přispěl před dvanácti lety stát téměř 250 miliony. Podpořil tak investici jihokorejské společnosti LG Philips Display, která zde vyráběla televizní obrazovky. Ta ovšem po pěti letech provoz ukončila. „Areál je postupně zabydlován dalšími firmami, což je velmi pozitivní, protože to znamená přísun dalších pracovních sil,“ starostka Hranic Radka Ondriášová (ČSSD).

Příchod nového koncernu do Hranic bude také příležitostí pro další subdodavatele. Hospodářská komora nyní pro společnost připravuje jejich databázi.