Výstava současného francouzského umění v Benešově

Výstava současného francouzského umění byla v pondělí otevřena v Šímově síni Muzea umění a designu v Benešově. Tvorbu deseti výtvarníků – malířů, fotografů a sochaře – mohou návštěvníci zhlédnout do čtvrtka 24. října. Výstava je součástí projektu, který organizuje sdružení galerie Arts Diaphragme z burgundského města Auxerre ve spolupráci s Posázavím o.p.s. a s podporou města Benešov.

Pět z vystavujících umělců se zúčastnilo i pondělní vernisáže výstavy. „Věřím, že naše spolupráce a přátelství bude pokračovat i v dalších letech,“ řekl jeden z nich, malíř Jacques Metaireau. Přiznal, že tvorbu současných českých výtvarníků tolik nezná, ale spoustu známých má v Praze, kde už sdružení asi osmkrát vystavovalo. S dílem benešovských výtvarníků se poprvé setkal letos v červnu, kdy se zúčastnili pouličního festivalu v Auxerre. Jejich práce ho zaujala, doufá proto v budoucnost kulturní výměny mezi oběma regiony. „Je mi jen líto, že odjíždíme brzy a nestihneme si tady všechno prohlédnout, ale věřím, že se sem brzy vrátíme,“ dodal Jacques Metaireau.

V budoucnost spolupráce věří i benešovský fotograf František Provazník, který se zúčastnil červnového festivalu ve Francii. „Podobná kulturní výměna je prospěšná pro obě strany. Benešov by se měl trochu víc otevřít světu. V Auxerre to bylo velice příjemné a vstřícné, přes umění se dají navázat i další kontakty,“ řekl. Pětice výtvarníků z Benešovska představila ve Francii svou tvorbu na 17. ročníku pouličního festivalu Citadin, kterého se zúčastnilo několik desítek nejrozmanitějších umělců. Benešovští na něm byli jedinými mezinárodními hosty.

Kurátorka Muzea umění a designu Anna Fassatiová konstatovala, že obyvatelé a návštěvníci Benešova nyní mají jedinečnou příležitost poznat tvorbu francouzských umělců, protože zahraniční výtvarníci ve městě moc často nevystavují. „Větší kontakt máme se Slovenskem, pořádali jsme několik výstav ve spolupráci s galerií v Banské Bystrici, vystavovali jsme v Bratislavě,“ řekla. Francouzům se podle ní moc líbila expozice fotografie v benešovském muzeu a mají zájem o její zapůjčení.

Jaroslava Tůmová, Benešov; fotografie - Václav Pošmurný