Muž je ve sporu s policisty

Frýdlant nad Ostravicí – Jan Kubala z Frýdlantu nad Ostravicí odmítl dechovou zkoušku na alkohol a nechtěl ani doprovodit policisty na služebnu. Přišel za to na rok o řidičské oprávnění a dostal pokutu 25 tisíc korun. Podle Jana Kubaly a jeho zmocněnce ale úředníci pochybili a chce na ně podat trestní oznámení. K testu na přítomnost alkoholu a k výslechu na policii totiž podle Kubaly nebyl důvod. Policisté ho kontrolovali dvě hodiny poté, co autem přijel k restauraci.

Necelé dvě hodiny poté, co Jan Kubala zaparkoval před restaurací auto a vypil tři piva, se u jeho stolu objevili policisté. Policejní hlídka dostala informaci, že Jan Kubala jezdí Frýdlantem nad Ostravicí pod vlivem alkoholu a že před jeho vozem musejí uskakovat chodci. Kubala skončil s pouty na rukou přitaženými tak silně, že musel vyhledat lékařskou pomoc a týden se léčil. „Nezlobte se, už se k tomu nehodlám dál vyjadřovat, jsem z toho psychicky unavený. Stojím si zatím, že jsem vozidlo neřídil v opilosti,“ uvedl Jan Kubala. „Odmítl dechovou zkoušku, i když je povinen se jí podrobit, stejně jako případným dalším lékařským vyšetřením. Není podstatné, jestli se cítí vinen nebo nevinen,“ informoval Bohuslav Dujka z odboru dopravy Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Kubalův zmocněnec ale tvrdí, že policisté a úředníci pochybili. Podle něj zneužili své pravomoci. „Řidič vůbec nebyl zastaven policií, řidič nebyl vůbec vyzván k podrobení se dechové zkoušce a k odběru biologického materiálu,“ míní zmocněnec pana Kubaly Milan Bělka. „Pokud by byl proveden dvojitý odběr, mohli bychom dneska říci, zda alkohol v krvi měl, nebo neměl a jakou hladinu, když přišel do restaurace,“ vysvětluje ředitel Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava Igor Dvořáček.

Případ Jana Kubaly bude pokračovat. Jeho zmocněnec podá v příštích dnech odvolání ke krajskému úřadu.