Lidé mají poslední příležitost k vyzvednutí voličských průkazů

Praha - Poslední příležitost k vyzvednutí voličských průkazů uplyne s úderem čtvrté hodiny. Pokud chtějí lidé volit mimo svou domovskou obec, musí do 16:00 navštívit obecní úřad. Na rozdíl od písemné žádosti je vyžadován jen doklad totožnosti. Strany dnes mají rovněž poslední příležitost k tomu, aby případně některé své kandidáty stáhly. Stejná možnost platí i pro kandidáty samotné.

O voličské průkazy ve velkých městech požádaly do konce minulého týdne až tisíce lidí. Vyšší zájem než obvykle zaznamenaly radnice v Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Pardubicích nebo v Mladé Boleslavi. Ministerstvo vnitra na základě zkušeností z prezidentských voleb nechalo vytisknout 110 tisíc průkazů.

Využít je budou moci zejména ti, kdo o prodlouženém víkendu vyrazí na dovolenou či za příbuznými. Na poslední říjnový víkend totiž navazuje pondělní státní svátek a poté ještě dvoudenní podzimní prázdniny. S průkazy bude možné volit poslance i na ambasádách v cizině. Pokud lidé budou hlasovat za hranicemi svého kraje, budou si muset vybrat poslance z regionu, v němž volební místnost navštíví.

„Voličské průkazy, to je vlastně vyškrtnutí ze stálého seznamu voličů. Člověk se tak obrací na úřad v místě trvalého bydliště. Můžete však také někomu dát plnou moc, která musí být ověřená, a tak vám někdo může průkaz vyzvednout,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

K vyzvednutí voličských průkazů zbývá poslední den (zdroj: ČT24)