Šance pro neslyšící děti

Ostrava – Sluchově postižené děti z Moravskoslezského i Olomouckého kraje už nebudou muset jezdit kvůli operaci kochleárního implantátu až do Prahy. Sluchovou náhradu mohou od dnešního dne dostat také v ostravské fakultní nemocnici. Už dnes lékaři pomohli prvnímu malému pacientovi.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Že čtrnáctiměsíční Emilka neslyší, zjistili specialisté z ORL kliniky v ostravské fakultní nemocnici hned po jejím narození. V Moravskoslezském kraji jako v jediném v České republice podstoupí toto vyšetření všechny narozené děti. „Když byla maličká, tak bych na to nepřišla, protože když nám něco spadlo, otočila se za vibrací. Dorozumíváme se bez problémů, Emilka si ukáže, co chce nebo kam chce jít,“ uvádí maminka Emilie Veronika Poštulková.

Rodiče malé Emilky věděli, že bez implantátu jejich dcera mluvit nebude. Prošli s ní několik vyšetření, která ukázala, že její organismus kochleární implantát příjme. „Kochleární implantát dává možnost slova, řeči, schopnost zapojit se do společnosti a s naději mít přístup ke vzdělávání,“ vysvětluje přednosta ORL kliniky Fakultní nemocnice v Motole Zdeněk Kabelka. „Řečový procesor, který se nosí za uchem, má v sobě elektroniku, která ten zvuk zpracovává a posílá ho přes vnitřní cívku do vnitřní implantované části,“ uvádí zástupce firmy Kochlear Stanislav Sedlák.

Malou Emilku nyní čeká asi týdenní pobyt v nemocnici. Zvukový procesor jí nasadí nejdříve za měsíc. „Operace proběhla fantasticky, výsledky měření jsou úžasné, takže vzhledem k tomu, jak je holčička šikovná a jak reaguje, předpokládám, že po pěti letech nepoznáte, že je neslyšící,“ pochvaluje si Zdeněk Kabelka. „Máme nachystány další tři dětské pacienty, takže věříme, že program bude pokračovat dál,“ říká přednosta ORL kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Pavel Komínek.

První implantát dítěti voperoval docent Kabelka před dvaceti lety. Od té doby pomohl vrátit do života na pět set dětí.