Festival Femina Film se přestěhoval z Ústí do Brna

Brno – Festival včera večer zahájil dokument Šmejdi Silvie Dymákové. Přehlídka chce divačkám a divákům ukázat filmy o ženách, ale také filmy od žen – a nahlédnout tak na svět ženskýma očima. Brněnskému publiku se festival představí vůbec poprvé. Dosud sídlil v Ústí nad Labem a v Teplicích, kde letos bude alespoň doprovodný program.

Na severu Čech měl festival dlouhou historii. Původně vznikl před pětadvaceti lety jako amatérská přehlídka snímků filmařek, v roce 2005 pak tradici obnovili organizátoři současného festivalu. Jeho záběr je široký – od dokumentů o sexuálním obtěžování až po filmy oceněné cenou Femina Grande. Diváci budou moci zhlédnout třeba legendární Sedmikrásky Věry Chytilové nebo Moje 20. století Olgy Sommerové. Filmový festival slavnostně zahájil diskutovaný dokumentární snímek Šmejdi v Kině Art, večerem provázela herečka Simona Babčáková.

Hovoří ředitelka festivalu Femina Film Jana Víchová (zdroj: ČT24)

V rámci festivalu se bude promítat v Kině Art a v Café Práh dvacítka filmů, některé z nich doplní i diskuse – třeba dnes s Olgou Sommerovou nebo Kristinou Vlachovou. Program láká i na bohatý doprovodný program, ať už přednášky nebo třeba taneční exhibice a koncerty. Už včera se v rámci festivalu prezentoval kalendář s názvem Slané ženy 2014. Festival Femina Film tím chce podpořit ženy trpící cystickou fibrózou.

Filmy a doprovodný program až do konce týdne

Festivalu se zúčastní i Saskia Burešová nebo Kateřina Tučková, obě budou mít autorská čtení v Knihách Dobrovský. V Savoy coffee bude mít módní přehlídku Iveta Nedomová. Ve spolupráci s Českým olympijským výborem organizátoři připravili například diskusní večer s názvem Šikana a sexuální obtěžování ve sportu. Účast slíbily Květa Jeriová Pecková, Jana Pokorná a další vrcholové sportovkyně.

Organizátoři spolupracují s projektem Dejte život svým nápadům, který chce ženy motivovat k vlastnímu podnikání. Festival podpořila i Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek, která už v září připravila benefiční večer ve vile Tugendhat. Festival v Brně vyvrcholí v pátek benefičním koncertem skupiny Rolling Stones Revival v Café Práh.

Festival Femina Film potrvá až do neděle, o víkendu bude pokračovat v Teplicích a v Ústí nad Labem. Kompletní program festivalu je zde.