Vlastenec, dva góly, tři asistence. Kudrna byl v Třinci u všeho

Třinec - Hokejový útočník Jaroslav Kudrna se stal prvním extraligovým hráčem v sezoně, který si v jednom utkání připsal pět kanadských bodů. Zanedlouho osmatřicetiletý útočník měl prsty v pěti z šesti gólů Hradce Králové v Třinci, ale i v kuriozním 'vlastenci', který si dali Východočeši při signalizované výhodě přes celé hřiště do prázdné brány.

Pro Kudrnu mělo třinecké střetnutí dvě tváře - v první polovině byl za smolaře, ve druhé za hlavního hrdinu. Do utkání poprvé výrazně vstoupil ve 21. minutě. Rozhodčí signalizovali trest pro domácího Marka Zagrapana, když se Kudrna z kouta za třineckého brankou zadovkou snažil najít Tomáše Mertla, kterému ovšem přihrávka utekla a přes všechny čáry doplula až do hostující prázdné brány.

„Já to dával periferně na Mertlika (Mertla), aby to vystřelil z jedničky, ale on to jenom nějak škrtl a dopadlo to takhle. Už jsme pak jen sledoval, jak to končí a jak celý zimák řve. Nic příjemného to určitě nebylo,“ smál se po zápase Kudrna.

Vlastenec, který oživil vzpomínky na podobný zásah sparťanského beka Jaroslava Sičáka z minulé sezony, znamenal pro Východočechy dvougólovou ztrátu. A Třinec v těch momentech vyvracel klišé o tom, že bez střely se nedá skórovat: oba góly si totiž hosté dali úplně sami. I při první trefě let puku fatálně ovlivnil obránce Martin Pláněk, který zcela změnil směr Peterkovy přihrávky.

„Já jsem to ale nijak zvlášť neprožíval. Prostě se to stalo, dále jsme se v tom nehrabali. Začali jsme ale do nich chodit a napadat je a od třetí třetiny jsme už byli jasně lepší. Ale že by tím gólem mělo přijít nějaké nabuzení a že by nás to nakoplo, to nevím,“ řekl Kudrna.

Z psance byl ale brzy za spasitele. Elitní formace Hradce Kudrna, Mertl, Šimánek ve druhé půlce doslova rozvrátila třineckou defenzívu a v průběhu osmnácti minut nastřílela pět gólů. „Dneska jsem byl de facto u všeho. Ještě jsem byl dvakrát venku, když jsme z toho dostali góly. Z moji strany hodně velká divočina. I ten kuriozní vlastňák, si myslím, málokterý hokejista dá a já doufám, že v tomhle ohledu už mám splněno,“ usmíval se Kudrna.

Jen za dnešní zápas málem zdvojnásobil své bodové konto za celou dosavadní sezonu. Před zápasem měl na účtu čtyři góly a tři asistence. Přestože jeho eskadra Oceláře doslova zničila, domácí masér Rudolf Tlusczyk si z něj po duelu před šatnou v dobrém utahoval. Kudrna totiž pod Javorovým zažil báječnou sezonu 2006/2007 a v průběhu té další se po boku Jana Peterka prostřílel k angažmá v ruském Magnitogorsku.

„Do dneška na to moc rád vzpomínám, bylo to tady příjemné obodobí. Vlastně nejlepší hokej jsem tu hrál s Honzou Peterkem, to je super hráč i človek. Sedli jsme si tehdy a šlo nám to. Vlastně díky němu jsem se pak dostal do Ruska,“ řekl Kudrna.