Imunitní výbor Senátu nechce vydat Evu Richtrovou policii

Praha - Senátní imunitní výbor nedoporučil vydat bývalou primátorku Frýdku-Místku Evu Richtrovou k trestnímu stíhání. Policie ji chtěla stíhat kvůli údajně předraženým veřejným zakázkám města. „Výbor toto rozhodnutí přijal jednomyslně,“ informoval jeho předseda Jiří Oberfalzer z ODS.

Definitivně Senát o vydání či nevydání bývalé primátorky rozhodne zřejmě tuto středu. Oberfalzer zdůvodňoval rozhodnutí výboru tím, že se mu vyšetřovaný případ nezdá natolik urgentní, aby bylo třeba vydat senátorku dříve, než bude volná ze zákona. To, jak zdůraznil, bude už za necelý rok, kdy Richtrové končí mandát. „Senátoři měli také pochybnosti o správnosti procesního postupu policie,“ doplnil Oberfalzer.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Eva Richtrová se opakovaně vyjádřila, že žádnou vinu necítí. Vydání k trestnímu stíhání se ale nebránila. Policie ji spolu s dalšími současnými i bývalými frýdecko-místeckými radními viní mimo jiné ze zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění se podle frýdecko-místeckého magistrátu týká šesti zakázek na čištění příkopů po povodních, které město řešilo v letech 2010 až 2012.

Michal Pobucký
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Alexandr Satinský

Podle policie obvinění způsobili sedmimilionovou škodu, když nejednali jako řádní hospodáři, jak jim to ukládá zákon. Současný primátor Michal Pobucký to popírá a tvrdí, že městu žádná škoda nevznikla.

„Chápu to jako útok na komunální politiku. Vybrali jsme z nabídek šestnácti firem tu nejnižší. Teď po letech někdo přijde a tvrdí, že to mohlo být ještě levnější,“ prohlásila Richtrová. Podobně se vyjádřil také primátor Pobucký.