Kulturním památkám končí letní sezona

Moravskoslezský kraj – Kulturní památky se pomalu loučí s letní sezonou a už se připravují na tu příští. Špatné jarní počasí se podepsalo hlavně na návštěvnosti. Kasteláni hlásí až o 20 procent nižší návštěvnost než v loňských letech. Lidé se ale na některé památky mohou přijít podívat i netradičně v zimě.

Ostravský Důl Michal nabízí k zhlédnutí řetízkové šatny, funkční parní stroj z roku 1893 nebo technická zařízení ze začátku 20. století. Podobná památka se v České republice nehledá lehce. A přestože kulturní sezona končí, mohou sem návštěvníci přijít i v zimě. „My si vůči našim návštěvníkům už nedovolíme památku přímo zavřít, takže máme opravdu otevřeno, i když režim je trošku jiný. Preferujeme, když se návštěvník ozve nebo přihlásí předem. My mu pak zajistíme průvodce,“ uvádí kastelán Dolu Michal Alexandr Zaspal.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Letos v létě si Důl Michal dokonce vybrali korejští umělci, aby do autentického prostředí zasadili děj filmu, který se odehrává v padesátých letech v německé šachtě. „Humorná situace nastala, když jsme měli za úkol zprovoznit řetízkové šatny, které de facto 30 let od uzavření dolu vůbec nebyly v provozu. Díky šikovnosti našich údržbářů se povedlo je zprovoznit, a Korejci se tak sprchovali zde na Michalu v šatnách,“ vzpomíná Alexandr Zaspal.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Sezonu hodnotí i na hradech a zámcích. Například na zámek do Raduně letos zamířilo o tři tisíce návštěvníků méně než loni. I proto své dveře otevře i v zimních měsících. „Pro skupiny nad deset osob budeme pochopitelně k dispozici, neodeženeme návštěvníky od zavřených dveří, budeme rádi za každého, kdo k nám přijede,“ informuje kastelánka státního zámku Raduň Eva Kolářová.

Na zámku Raduň už zároveň probíhají přípravy na příští sezonu, přibude totiž další prohlídkový okruh.