Slavný mořeplavec Konkolski se dočkal Medaile za zásluhy

Bohumín – Nejslavnější český mořeplavec Richard Konkolski z Bohumína je čerstvým držitelem Medaile za zásluhy, kterou mu v pondělí předal prezident Miloš Zeman. Bohumínský rodák žije už přes třicet let v americkém Newportu a o svých dobrodružstvích vydává řadu knih.

Richard Konkolski je legenda československého jachtingu a mořeplavectví. V 70 letech se poprvé zúčastnil závodu osamělých mořeplavců přes Atlantik, a to na lodi, kterou si sám vyrobil. „Byla to druhá nejmenší loď v závodě. Neměl jsem devizy, tak jsem si na té lodi vezl zásoby jídla na osm měsíců, nářadí a vybavení,“ vzpomíná mořeplavec Richard Konkolski.

Po svém prvním závodě nezamířil pan Konkolski domů, ale opět na moře. Stal se prvním kontinentálním Evropanem, který sólově obeplul svět. „Byl jsem připraven, potřeboval jsem nějakou příležitost, nějakou výmluvu. Ta se mi naskytla, tak jsem prostě pokračoval dál a trvalo to tři roky, než jsem přijel domů,“ vysvětluje Richard Konkolski.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Cestu kolem světa pak zopakoval ještě dvakrát, i závodně. Navštívil přes 40 zemí, všude fotil, natáčel a vše si zapisoval do deníku. Často se ocitl ve velmi nebezpečných situacích. „Udělal jsem tři kotrmelce kolem Mysu Dobré naděje, byl jsem vymrštěn do moře, měl jsem dvě srážky s loděmi. Můžu říct, že jsem svůj život přežil mnohokrát,“ míní mořeplavec.

Mládí prožil Richard Konkolski v Bohumíně. Ve svých devětatřiceti letech ale rodiště opustil a odstěhoval se do USA, kde žije dosud. „V roce 1982 jsem se chystal na závod kolem světa. Nakonec jsem nezískal povolení ke startu, někteří funkcionáři si mysleli, že bych neměl jet. Nakonec jsem odjel bez dokladů. Mezitím jsem byl doma odsouzen, takže už nemělo cenu se vracet,“ dodává pan Konkolski.

Další závody už neplánuje. Veškeré své zážitky chce předat dál prostřednictvím svých knih. To, čeho si Richard Konkolski váží nejvíce, je jeho rodina. S manželkou letos oslavil padesáté výročí.