Pozvání na zámek, hra o penězích a moci v ostravském divadle

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo v režii Petera Gábora komedii Pozvání na zámek. Napsal ji francouzský dramatik dvacátého století Jean Anouilh, který měl vytříbený smysl pro komiku, ironii a grotesku. Inscenátory upoutalo aktuální téma peněz, na kterém je hra Pozvání na zámek vystavěna.

„Tato hra je o životu v bohatství a přepychu a také o touze po moci, která se současným kultem mamonu úzce souvisí,“ vysvětloval režisér Peter Gábor, který přesto slibuje veselou podívanou. „Budeme rádi, když diváci přijmou pozvání do společnosti bohatých a chudých ke sledování obchodu s city a láskou a budou tak svědky tragikomických pádů našich hrdinů,“ řekl režisér.

Do hlavní role obsadil Aleše Bílíka, který hraje dvojroli - aristokratická dvojčata Horáce a Frederika. Bratři sice vypadají stejně, ale povahy mají zcela odlišné. Pro umělce je to výzva. „V některých situacích je přepínání mezi oběma bratry trochu na hlavu. Člověk něco zahraje a vzápětí se proti tomu sám vymezí jako někdo jiný. Je to sice schizofrenní, ale maximálně vzrušující,“ pochvaloval si mimořádnou hereckou příležitost Aleš Bílík.

Vedle něho si v komedii zahrají Andrea Mohylová, Veronika Lazorčáková, Veronika Forejtová, František Večeřa, Anna Cónová a další. Scénu navrhl Michal Syrový, kostýmy Katarína Holková.

„Premiéra této brilantně bezohledné komedie bude 7. listopadu v Divadle Antonína Dvořáka,“ doplnila mluvčí divadla Marcela Levíčková.