Soud potrestal obchodování se ženami

Ostrava – Pětičlenný gang údajných obchodníků s lidmi, kteří do České republiky vozili dívky ze středoamerického Hondurasu, potrestal Krajský soud v Ostravě. Dívkám byla přislíbena práce v restauracích, místo ní ovšem pracovaly jako prostitutky. Nejpřísnější trest, šest let vězení, dostal zprostředkovatel obchodu Tomáš Janošec.

Sen o práci v Německu se ženám ze středoamerického Hondurasu rozplynul kvůli mezinárodnímu obchodníkovi s narkotiky Tomáši Janošcovi. Uvěřily mu, že jim sežene práci servírek. Místo toho byly přinuceny k prostituci v penzionu v Tachově, a také v nevěstinci v Ostravě. „Ony v podstatě ani nevěděly, že se dostaly na území České republiky. Vycházíme z toho, že se jedná o ženy, které neuměly český jazyk, vyskytly se v prostředí, které je kulturně úplně jiné. Tím pádem neměly možnost se aktivně bránit,“ uvádí státní zástupkyně Jarmila Alizeyová. „Jedna z poškozených žen z Latinské Ameriky se v současné době nachází v České republice, druhá z poškozených se již nachází ve svém domovském státě, tedy v Hondurasu,“ doplňuje mluvčí Krajského soudu Ostrava Lucie Böhmová.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Kromě Tomáše Janošce  míří na pět let do vězení i majitelka ostravského nevěstince Renáta Najzarová.  Kromě dívek z Hondurasu zaměstnávala dalších patnáct místních prostitutek. Jedné z nich nebylo ani osmnáct let. Všechny musely odvádět polovinu z výdělku.

Další tři členové gangu odešli od soudu s podmínkami. Jen v Evropě se podle studie mezinárodní organizace práce stane každý rok obětí prostituce až půl milionu žen. Roční příjem z obchodu s lidmi se pohybuje mezi 8,5 až 12 miliardami eur.

Vydáno pod