Ostravě se představí osobnosti alternativní hudební scény

Ostrava - Významní představitelé soudobé alternativní scény zahrají v ostravském Domě umění. Vystoupení jsou součástí cyklu koncertů a zvukových performancí s názvem Pohyb-Zvuk-Prostor, který ve spolupráci s ostravskou galerií připravuje sdružení Bludný kámen.

Polák žijící v japonském Tokiu Zbigniew Karkowski, který patří v elektronické hudbě ke špičce, se měl v Ostravě představit 5. listopadu. Vedení Domu umění však v pondělí oznámilo, že právě tento koncert musí organizátoři zrušit. Důvodem je onemocnění jednoho z jeho hráčů. Ve středu podle plánu zahrají Luboš Fiedler a Zdeněk Konopásek svůj projekt Noční pták.

„Jejich hudba osciluje mezi křehkými písněmi a úspornými, někdy absurdními texty, organickou polyrytmikou dvou bicích souprav a intenzivními hlukovými plochami roletofonů, kdy ve zcela volných, zvukově vzrušujících improvizacích dávají hudebníci průchod okamžité inspiraci,“ snažil se charakterizovat Fiedlerovu a Konopáskovu hudbu Martin Klimeš ze sdružení Bludný kámen. Dodal, že s nimi v Ostravě vystoupí v Brně žijící americká performerka Jennifer Helia de Felice a experimentální hudebník Ivan Palacký.

„Koncert začínají v sedm hodin večer v prvním patře Galerie výtvarného umění v Ostravě. Vstup je zdarma,“ podotkla mluvčí Domu umění Kateřina Naarová.