Radnice chtějí nabídnout volební lístky školkám

Brno - Podzimní předčasné volby odezněly, ve skladech po nich ale zůstaly stohy nepoužitých volebních lístků. Například radnice Brno-střed je věnuje mateřským školám, aby si na nich děti mohly kreslit. Většina hlasovacích lístků ale skončí ve spalovně nebo ve sběru.

„Hlasovací lístky, které byly při volbách použity, musíme skladovat v zapečetěné místnosti. Po uplynutí lhůty je nutné je skartovat. Není to pouhý sběrový papír,“ upozornil na rozdíl mezi použitým a nepoužitým hlasovacím lístkem mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián. Co ale s těmi hlasovacími lístky, které nikdo při volbách nepoužil? Jen ve středu moravské metropole jich zbylo přes dvě stě tisíc.

„Nepoužité volební lístky musí být nějakou dobu skladovány, následně je z toho obyčejný sběr. Obvoláme školky a školy, jestli si to nechtějí vzít na nějaké čmárání,“ naznačil osud hlasovacích lístků Burián. Úředníci lístky na recyklovaném papíře nevyužijí, dnes se většina agendy totiž přesunula do počítačů.

Specifickým „odpadem“ jsou také nepoužité hlasovací obálky opatřené úředním razítkem. Ty musí skončit ve spalovně, aby je nikdo nemohl zneužít.

Z celé sady volebních lístků si voliči vybrali jen jeden hlasovací lístek, zbytek skončil většinou v koši. „Použité hlasovací lístky a úřední obálky se musí po dobu třiceti dnů archivovat. Kdyby náhodou došlo k nějakému soudnímu sporu, tak aby bylo možné všechno dohledat. Potom se musí skartovat,“ vysvětlila krajská mluvčí Denisa Kapitančiková.

Z levného kreslícího papíru se ale radují některé mateřské školky, například děti v brněnské školce Jánská. „Papíry určitě využijeme. Děti z něho můžou třeba i něco skládat,“ uzavřela cestu volebních lístků učitelka Mária Hubálková.

O využití hlasovacích lístků hovoří Mária Hubálková (zdroj: ČT24)