„Evropa dnes“ s dokumenty, které zvítězily

Ostrava - V programovém oknu Evropa dnes, které má vyhrazeno svůj vysílací čas na ČT2 vždy ve středu ve 14:15 hodin, odvysíláme malou přehlídku vítězných pořadů z letošního ročníku Prix CIRCOM Regional, který se konal v Santiagu de Compostela. Začínáme ve středu 6. listopadu vítězným dokumentem Otcova vina 1. Týden na to, 13. listopadu uvedeme jeho druhý díl Otcova vina 2.

Dokumentaristka a producentka Chloé Barreau v něm zachytila intimní příběh svého otce, původně katolického kněze. V roce 1971, ve svých 39 letech, opustil službu a oženil se. Napsal pak několik knih a stal se kontroverzním hostem televizních debat. Tehdy to ve Francii způsobilo obrovský skandál. Poprvé se totiž začalo otevřeně hovořit o věcech, které byly velkým tabu, a v podstatě jsou takto vnímány dodnes. Debaty o celibátu a sexualitě kněží katolické církve jsou dodnes stále otevřené. Chloé Barreau vypráví příběh rodičů i svůj vlastní velmi otevřeně a s použitím mnoha archivních materiálů.

V polovině prosince a během vánočních svátků odvysílá Evropa dnes další dvoudílný film oceněný v soutěži jako nejoriginálnější ve své kategorii. Pod názvem Tajemství hory Glom  budeme sledovat putování divokou přírodou lemující západní pobřeží Norska. Fotograf a dokumentarista Tom Edvindsen jej pro regionální stanici NRK natočil během výpravy na tajemnou horu, na kterou s sebou vzal i třináctiletou dceru. Nenechte si ujít Tajemství hory Glom. Neuvěřitelný kousek přírody, úchvatné obrazy i pouť za vzájemným pochopením mezi otcem a dcerou – to mohou být témata, která nás všechny na konci roku významně osloví.

Prix CIRCOM Regional, jakožto vyvrcholení každoroční bilance tvorby regionálních studií evropských veřejnoprávních stanic, přinesla v nedávné době několik podstatných úspěchů také Televiznímu studiu Ostrava. Nejvyšší ocenění – Grand Prix za rok 2009 – obdržel film Jiřího Svobody Boží duha. O rok později uspěl sportovní dokument Marka Hýži V divokých peřejích Colorada a publicisticky příspěvek do cyklu Ta naše povaha česká Infarkt v srdci Evropy, v němž se režisér Petr Lokaj věnoval dramatickému průběhu našeho evropského předsednictví. Letos se líbila pohádka režiséra Karla Janáka Dvanáct měsíčků.