Národní divadlo a Filharmonie Brno měly loni dluh přes 10 milionů korun

Brno - Národní divadlo a Filharmonie Brno v roce 2012 skončily v minusu 10,6 milionu korun. Větší část, přes deset milionů korun, prohospodařilo divadlo. Radnice jako zřizovatel obou institucí ztrátu uhradí. Na dnešním zasedání s tím souhlasili zastupitelé. Opozice zároveň požaduje, aby byla za hospodaření v divadle vyvozena odpovědnost.

Divadlu byl pro rok 2012 snížen neinvestiční příspěvek od města o pět procent a nedostalo ani žádnou účelovou dotaci. „Příspěvková organizace nemůže skončit s minusem, aniž by se zřizovatel stavěl stranou. Je ale třeba hledat opatření, která tomu do budoucna zabrání, například hledat zodpovědnost za ztrátu,“ řekl na zastupitelstvu Martin Ander z opoziční Strany zelených.

Podle něj by měla radnice nechat prošetřit hospodaření divadla v době, kdy jej vedl bývalý ředitel Daniel Dvořák. Odstoupil v září 2012 mimo jiné také proto, že instituce Národního divadla Brno je dlouhodobě podfinancovaná. Národní divadlo Brno má od 1. listopadu nového ředitele Martina Glasera.

V obou institucích, divadle i filharmonii, fungují od začátku letošního roku úsporná opatření.

Glasner dnes zastupitele upozornil na to, že pro zlepšení podmínek v divadle bude potřebovat více peněz než dosud. Podle důvodové zprávy schvalované na zastupitelstvu skončí ND Brno v minusu zřejmě i letos, předpokládaná ztráta je sedm až devět milionů korun.

Bez zásadních změn se hospodaření v divadle pravděpodobně nezlepší. Magistrát očekává, že změny provede právě nový ředitel. Martin Ander vedení města vytýkal také to, že napevno počítá s dary při sestavování rozpočtu na provoz divadla. „V roce 2012 byly výpadky u sponzorů a darů,“ podotkl šéf komise pro kulturu Stanislav Michalík (ODS).