Zátah v growshopech: Několik zadržených i odhalené pěstírny

Praha – Policie prověřuje víc než 50 growshopů, tedy obchodů, kde lze koupit i potřeby pro pěstování konopí. Ve vytipovaných prodejnách zabavila potřeby pro pěstování, včetně hnojiv nebo speciálních lamp. V Olomouckém kraji už policie čtyři obchody uzavřela kvůli podezření z šíření toxikomanie. Pět lidí je podezřelých ze dvou trestných činů. Dva lidi policie zadržela i na Plzeňsku. Ve Zlínském kraji se podařilo odhalit i dvě pěstírny konopí. Z výroby a distribuce drog podezírá 4 lidi.

Policie začala s kontrolami growshopů na celém území Česka v pondělí a bude v nich pokračovat i v dalších dnech a týdnech. V obchodech zajistila například letáky, návody, katalogy a reklamní předměty, které propagují pěstování konopí, nebo filtry, hnojiva, substráty a další předměty potřebné k pěstování konopí. „Následně budou podrobeny znaleckému zkoumání, zda v konkrétním obchodě je naplněna skutková podstata trestného činu,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

Policie akci zdůvodnila mimo jiné tím, že v Česku od roku 2007 výrazně přibývá indoorových pěstíren konopí a spolu s tím i kamenných a internetových obchodů, které nabízejí k tomu potřebné technologie. „Cílem pěstování v těchto speciálně upravených podmínkách je maximalizace obsahu psychoaktivní látky THC ve vypěstovaném konopí, jehož je docilováno prostřednictvím využívání sofistikovaných pěstebních metod a šlechtěných odrůd konopí,“ prohlásila mluvčí a zároveň odmítla spekulace, že zásah souvisí s víkendovým Cannafestem.

Trestný čin šíření toxikomanie spočívá v nabízení a veřejném prezentování materiálů, které propagují pěstování a podněcování užívání marihuany, návodů a prostředků k pěstování konopí včetně semen a návodů k následnému zpracování a užívání tak, aby bylo dosaženo co největšího psychoaktivního účinku THC na organismus uživatele.