Vysvědčení krajských koalic: Dálnice nestojí, nemocnice ale mají smlouvy

Jihomoravský/Zlínský kraj - Včera to byl rok ode dne, kdy v čele Zlínského kraje zasedla koalice ČSSD, SPOZ a KSČM. O několik dní později se sociální demokraté dohodli také v Jihomoravském kraji, kde je jim partnerem KDU-ČSL. I v tomto případě ale hráli roli komunisté. Koalice jižní Moravy s nimi uzavřela pomyslný pakt o neútočení. Tichá podpora byla podle představitelů ČSSD nezbytná. Jak se krajským koalicím daří plnit sliby, které daly před rokem?

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) se před rokem v Otázkách Václava Moravce zavázal, že bude podporovat integrovaný záchranný systém. Záchranáři doposud skutečně získali 36 milionů korun na lepší vybavení nebo nové stanice. Částečně dodržel i slib, že kraj začne s výstavbou alespoň dvou domovů pro seniory. Nový momentálně vzniká v Újezdu u Brna, rozšířit se ale podařilo domovy v Kyjově a Božicích. Podle krajského úřadu se podařilo splnit i poslední závazek: opravu minimálně desítky krajských silnic.

Dobré známky by na pomyslném vysvědčení jihomoravská koalice získala za rozsáhlou opravu lednických jízdáren, která si vyžádala investici půl miliardy korun. V jihomoravské Kuřimi také vzniklo nové vývojové centrum pro strojírenské firmy. Kraji se rovněž podařilo prosadit, že jeho nemocnice získaly po dlouhém vyjednávání smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Naopak horší hodnocení koalici hrozí v oblasti dopravy, která jih Moravy trápí dlouhodobě. Po slibované dálnici Brno-Vídeň, která se coby nechtěné dědictví táhne už několika krajskými koalicemi, se Brňané v dohledné době neprojedou. Po letošní návštěvě prezidenta Miloše Zemana je jasné, že prvním krokem na cestě k rychlé spojnici bude obchvat Mikulova, na který později vídeňská dálnice naváže.

ČSSD musela na jihu Moravy podepsat tichou dohodu s KSČM
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Rozvoj Jihomoravského kraje stále brzdí chybějící zásady územního rozvoje, kvůli kterým není možné začít s jakoukoliv větší dopravní stavbou. Tento krajský územní plán zrušil Nejvyšší správní soud v červnu loňského roku. Místo alternativních plánů, na jejichž absenci si někteří starostové stěžovali, se krajští úředníci a právníci dál snaží najít cestu, jak zásady prosadit ve stávající podobě.

Hlavní program jihomoravské koalice si radní schválili teprve nedávno, po roce úřadování. Chtějí prosazovat například společné nákupy energií a pokračovat v obnově přestupních uzlů Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. V Brně také připravují výstavbu tzv. Janáčkova kulturního centra, které by poskytlo zázemí Filharmonii Brno a veřejnost by získala rozsáhlé podzemní parkoviště pro asi pět set aut. Centrum by mělo v budoucnu vzniknout na současném parkovišti mezi ulicemi Besední a Veselá.

Členové Rady Jihomoravského kraje

  1. hejtman Michal Hašek (ČSSD)
  2. náměstek hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL)
  3. náměstek hejtmana Václav Božek (ČSSD)
  4. náměstek hejtmana Roman Celý (KDU-ČSL)
  5. náměstek hejtmana Zdeněk Pavlík (ČSSD)
  6. radní Jaroslav Parolek (ČSSD)
  7. radní Antonín Tesařík (KDU-ČSL)
  8. radní Marek Šlapal (ČSSD)
  9. radní Jiří Janda (ČSSD)
  10. radní Jiří Němec (KDU-ČSL)
  11. radní Bohumila Beranová (ČSSD)
Podpis koaliční smlouvy ve Zlínském kraji
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Zhruba před rokem se na koalici dohodli také političtí partneři ve Zlíně. Vzniklo tu spojení ČSSD a KSČM, které přineslo i řadu protestů. Kvůli nové krajské vládě vznikla i výzva Repelent 21, která nesouhlasí s komunisty ve vedení Zlínského kraje. Petici zatím podepsalo více než 6300 signatářů. Odpůrcům vadí, že si sociální demokraté nevybrali jiného politického partnera.

Mezi hlavní problémy Zlínského kraje patří zadlužené zdravotnictví. Zlínská nemocnice Tomáše Bati patří mezi dluhové rekordmany, zaplatit musí více než miliardu korun. Přestože vedení trvrdí, že se enormní zadluženost na péči o pacienty neprojeví, situaci se zatím řešit příliš nedaří. Na mimořádné schůzce krajských zastupitelů na začátku října nepadl žádný konkrétní návrh na řešení zadluženosti, sejdou se proto znovu v prosinci.

„V rámci koalice se nám podařilo schválit koncepci zdravotnictví, takže to byl první krok. Dál jsme udělali nějaké personální změny ve vedení našich čtyř nemocnic a v současné době se snažíme najít zdroje pro tyto nemocnice, které se dostávají do špatné ekonomické situace,“ popsal situaci náměstek hejtmana Lubomír Nečas (SPOZ).

Koaliční partneři zlínské ČSSD
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Kraj už v létě navýšil základní kapitál nemocnice o třicet milionů korun. Neustálé dotování provozu nemocnice není ale podle krajských představitelů možné. Loni měla zlínská nemocnice ztrátu 65 milionů, o rok dříve 109 milionů a v roce 2010 to bylo dokonce 190 milionů korun. Obrovské dluhy krajské nemocnice poprvé vyplavaly na povrch právě před třemi lety.

Zlínské koalici se naopak povedlo dokončit opravu tzv. Baťova institutu, kam se přesunula krajská galerie, knihovna i muzeum. „Podařilo se nám také dokončit odkanalizování obcí nad dva tisíce ekvivalentních obyvatel, což je nařízení Evropské unie, a teď začínáme řešit i obce menší,“ uvedl náměstek hejtmana Ivan Mařák (KSČM).

Do budoucna chtějí Zlínští napojit průmyslovou zónu Holešov na rychlostní silnici, aby do areálu přilákali více investorů. V plánu je také elektrifikace vlakové trati vedoucí z Otrokovic přes Zlín až do Vizovic.

Členové Rady Zlínského kraje

  1. hejtman Stanislav Mišák (ČSSD)
  2. náměstek hejtmana Jaroslav Drozd (ČSSD)
  3. náměstek hejtmana Ivan Mařák (KSČM)
  4. náměstek hejtmana Lubomír Nečas (SPOZ)
  5. radní Petr Navrátil (ČSSD)
  6. radní Taťána Valentová Nersesjan (ČSSD)
  7. radní Ladislav Kryštof (ČSSD)
  8. radní Jaroslav Kučera (KSČM)
  9. radní František Čuba (SPOZ)
Téma výročí krajských koalic v UvR (zdroj: ČT24)