Svitavy prolomily proti Děčínu prokletí trojek, v tabulce jsou sedmé

Svitavy – Výborný vstup do sezóny zaznamenali basketbalisté Svitav, když získali skalp Brna, Ústí nad Labem i Ostravy. V posledních třech utkáních ale Tuři z palubovky odcházeli poraženi. Pardubice, Kolín a naposledy Děčín totiž, na rozdíl od Svitav, proměňují trojkové hody a disponují více hráči, kteří se v zápase umí bodově prosadit dvojciferným přídělem.

Svitavy v nejvyšší domácí basketbalové soutěži působí už čtvrtým rokem, jejich bilance za uplynulé tři sezóny čítá šestatřicet vyhraných zápasů. Do nového ročníku ale Tuři vstoupili s jasným cílem, už jim totiž nestačí umístění na chvostu tabulky, chtějí zaznamenat co nejlepší historické umístění v Mattoni NBL.

Nejmladší trenér v nejvyšší soutěži Lubomír Růžička se musel vyrovnat s odchody kapitána Pavla Miloše, Pawla Mróze a Michaela Deloache. Do kádru přivedl křídelníka Ondřeje Peterku, který prošel mládežnickými reprezentacemi, Deloache měl nahradit David Kyles a Mróze pivot Kenny Kornowski.

Rozhovor s Lubošem Striou a Tomášem Macelou (zdroj: ČT24)

Úvod sezóny Svitavám vyšel nad očekávání. Ze čtyř utkání dokázaly hned třikrát vyjít vítězně, padly jen čtyřbodovým rozdílem s pražským USK. V pátém kole nejvyšší soutěže ale přišla ledová sprcha, když Tuři na domácí palubovce schytali debakl 64:84 od Pardubic. Následovala prohra s Kolínem, který tak proti Svitavám získal vůbec první výhru v letošním ročníku, a zatím v posledním utkání podlehli Děčínu o sedm bodů.

I přes prohru ale svitavští basketbalisté v sedmém kole Mattoni NBL Válečníky z Děčína pořádně potrápili. Po výborném vstupu do utkání, kdy soupeře zaskočili především agresivní obranou, dokázali v první čtvrtině udržet vedení 16:15. Do poločasu se ale Děčín stihl probudit a do kabin odcházel s šestibodovým náskokem. Tuři ovšem opět předvedli skvělý start do druhé půle, podařilo se jim proměnit několik trojek v rychlém sledu a následovalo dokonce vedení 52:49. Závěr utkání si zkušenější Děčín pohlídal a zvítězil 81:74.

Rozhovor s Lubošem Bartoněm a Jiřím Jelínkem (zdroj: ČT24)

Svitavy však i přes prohru může těšit několik faktů. Tím nejdůležitějším je prolomení smůly ve střelbě trojek, Tuři měli v této činnosti vůbec nejhorší statistiky ze všech týmů v nejvyšší soutěži. V šesti zápasech mířili za tři body svitavší basketbalisté přesně jen v jednadvaceti případech, proti Brnu byli dokonce úspěšní jen jedenkrát, proti Kolínu dvakrát. Těžko říct, jakou úlohu sehrála motivace v podobě finanční odměny od vedení klubu za každý úspěšný tříbodový hod, ale hráči Svitav proti Děčínu byli z šestadvaceti pokusů úspěšní devětkrát.

Rozhovor s Pavlem Budínským a Lubomírem Růžičkou (zdroj: ČT24)

Trenér Růžička v některých utkáních chválil hru svého týmu na obranné polovině, trápil ho však nedostatek hráčů, kterým by se v utkání dařilo skórovat za více než deset bodů. Tento požadavek totiž pravidelně splňovali jen Kenny Kornowski a David Kyles. Proti Děčínu ale mířila za deset a více bodů hned čtveřice hráčů – David Kyles, Jiří Jelínek, Kenny Kornowski a Tomáš Macela.

Pětatřicetiprocentní úspěšnost střelby budou chtít Svitavy vylepšit ve středu na palubovce Jindřichova Hradce.