Vojenští kartografové mapují Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj – Jižní část Moravskoslezského kraje zkoumají v těchto dnech armádní specialisté. Jejich úkolem je změřit parametry nových silnic nebo prozkoumat účel nedávno vzniklých budov či areálů. Do konce týdne musí vojenští kartografové prověřit desítky objektů.

Vojenské kartografy zajímají především mosty, ale ani například rychlostní silnici R48 mezi Rychalticemi a Frýdkem-Místkem, která je otevřená necelý rok, armáda ve svých mapách ještě nemá. Kartografové projíždějí i některé stávající cesty. Armáda totiž potřebuje vědět, jaký je jejich povrch nebo šířka. „To, co se nám nepodaří zjistit na leteckém měřičském snímku a z dalších informačních podkladů, které máme k dispozici, to si musíme prověřit v terénu,“ vysvětluje vedoucí Oddělení aktualizace národních databází Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu Dobruška Mario Vejvoda.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Jeden kartograf s řidičem mají na starost oblast o velikosti zhruba 40x40 kilometrů. Vedle silnic zkoumají vojáci i účel staveb, které vznikly nedávno. „Jezdíme celý týden, prověříme, co je potřeba a vrátíme se do kanceláře. Tam pak zapracujeme změny do databáze a pokračujeme dále, zase do jiného prostoru,“ uvádí geograf Lubomír Leštínský.

Armáda aktualizuje své vojenské mapy přibližně jednou za čtyři roky. Dnes zaznamenané změny se objeví v novém vydání nejpozději na jaře.