Ostrava je Evropské město sportu pro rok 2014

Ostrava – Zástupci Ostravy si dnes v Bruselu převzali titul a vlajku pro Evropské město sportu pro rok 2014. Město se tak zavazuje, že v následujícím roce zapojí do sportovních aktivit co nejvíce svých obyvatel. Plánuje také vybudovat nová sportoviště.

Ostrava si od nového sportovního titulu slibuje, že dostane do tělocvičen a na stadiony více lidí. Na každý týden je naplánováno hned několik sportovní akcí. Město bude lákat především ty, kteří dosud nesportovali vůbec. „My jsme se přihlásili, protože chceme ukázat, že Ostrava není jen město, které je špinavé nebo temné,“ míní primátor Ostravy Petr Kajnar. Také Jan Káňa z HC Vítkovice Steel věří, že na hokej bude chodit více fanoušků a že i ostatním sportům titul přinese více diváků do hledišť.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Jen přihláška do projektu vyšla Ostravu na zhruba dvě stě tisíc korun. Na pořádání sportovních akcí pak město vyčlenilo deset milionů korun a další peníze budou potřeba i na stavbu nových sportovišť. Peníze bude shánět i z Evropské unie. Vyrůst má i nová tréninková hala pro atlety. Město počítá s tím, že by měla patřit mezi nejmodernější v republice. Chybět by neměly ani tři dráhy pro in-line bruslení za bezmála šedesát milionů korun.

Sportovně nabitý nebude pro Ostravu jen rok 2014, ale i rok následující, kdy se bude ve městě konat Mistrovství světa v ledním hokeji.