Olomoučtí přírodovědci našli na Borneu novou rostlinu

Olomouc – Olomoučtí přírodovědci našli na Borneu novou rostlinu. Zatím zcela neznámý druh objevili při výzkumu v deštných lesích. Drobná rostlinka, kterou pojmenovali Thismia hexagona, je přitom zajímavá nejen svým šestiúhelníkovým vrcholem květu, ale i způsobem života. Objev už zaznamenal i vědecký svět. Popis nového přírůstku totiž otiskl mezinárodní časopis Phytotaxa.

Thismia hexagona je nenápadná, asi deset centimetrů vysoká nezelená rostlina. Na zdánlivě bezlisté lodyze má většinou jen jeden květ s chapadélky. Poměrně kuriózním způsobem ji při výzkumu deštného lesa objevil student olomoucké katedry botaniky Michal Sochor. „Jednou mi to uklouzlo a já jsem se trošku odporoučel k zemi. A když jsem byl blízko u země, všimnl jsem si toho zvláštního organismu,“ vzpomíná na vzácný nález Michal Sochor.

Že jde o zástupce rodu Thismia, věděli přírodovědci hned. Po dalších třech dnech už si byli téměř jistí, že našli zatím nepopsaný druh. Práce na přesném zařazení ale trvaly ještě zhruba měsíc a půl. „Zřejmě jde o endemit, což je rostlina, která žije jen na jednom daném místě na celém světě,“ vysvětluje účastník výzkumu Michal Hroneš.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Byla to senzace hlavně pro Brunejský sultanát, protože je to malá země, která si hodně zakládá na svém přírodním bohatství. Tam to vzbudilo poměrně velký ohlas,“ uvádí Martin Dančák z Katedry ekologie a životního prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Unikátní objev teď zůstane v univerzitním herbáři. Při správné péči tam může vydržet stovky let.