Chcete podnikat? Nejlépe to jde ve Vizovicích nebo Veselí nad Moravou

Jižní Morava/Zlínský kraj - Vizovice a Veselí nad Moravou jsou podle ekonomů nejlepší krajská města pro podnikání. V soutěži Město pro byznys se umístila na prvním místě a v prosinci se pokusí svůj úspěch zopakovat i v celostátním kole. Vizovice si přízeň komise získaly díky nízké nezaměstnanosti a vysokému počtu podnikatelů, Veselí nad Moravou má sice trochu horší dopravní dostupnost, porotu ale zaujala kvalitní infrastruktura, dobrý přístup radnice i nízké ceny nemovitostí.

Nejlepším místem pro podnikání v Jihomoravském kraji je podle výsledků srovnávacího průzkumu Veselí nad Moravou, které zvítězilo především díky vstřícnosti tamní veřejné správy. Mezi další důležité faktory pro potenciální obchodníky je vyšší průměrný plat v obci, dobrá infrastruktura i čisté ovzduší.

Na druhém místě se umístil Vyškov, u něhož komise kladně hodnotila ekonomický rozvoj města i nízkou cenu svozu odpadu. Bronzovou medaili by si ze soutěže odnesly Hustopeče, protože mají dobré napojení na nedalekou dálnici.

Krajská metropole Brno se v jihomoravském kole umístila až na dvanácté příčce. Právě do Brna přítom míří řada investorů. Například americký internetový obchod Amazon plánuje v druhé polovině příštího roku otevřít v tuzemsku dvě nová distribuční centra pro evropské zákazníky. Pobočka v Brně bude nedaleko centra města u dálnice D1 v rámci průmyslové zóny Černovické terasy.

Švýcarská farmaceutická společnost
Zdroj: Gaetan Bally/ČTK/KEYSTONE

Distribuční centrum bude mít plochu asi 95 tisíc metrů čtverečních. Do tří let od otevření brněnské i pražské pobočky by mělo vzniknou až čtyři tisíce nových dlouhodobých pracovních míst a dalších šest tisíc sezonních pracovních míst před Vánocemi.

Do Brna a jeho okolí míří také tři další investoři, kteří postupně vytvoří více než tři stovky pracovních míst. Největší investici chystá švýcarský specialista na výrobu ventilů, který nabídne práci 250 lidem.

V průmyslové zóně Modřice na Brněnsku spustí do konce roku provoz také distributor léčivých přípravků a dalšího zdravotnického sortimentu. Firma počítá s náborem asi čtyřicítky nových zaměstnanců a spuštěním provozu do konce roku. Třetí firmou, která v Brně bude hledat zázemí, je nizozemský výrobce specializovaných provozních systémů.

Žebříček jihomoravských obcí podle výzkumu Město pro byznys

Amazon
Zdroj: ČT24/Amazon.com

Město pro byznys

Porovnávací výzkum Město pro byznys organizuje týdeník Ekonom, který porovnával 205 obcí z celé republiky. Vzájemně je ohodnotil podle 42 kritérií, jež zvlášť rozdělují kvalitu podnikatelského prostředí a přístup veřejné správy.

Mezi kritéria zohledněná při výzkumu patří například nezaměstnanost, kupní síla, dostupnost bytů a pozemků, jejich cena, počet podnikatelů v obci, vzdálenost k dálniční síti, počet uchazečů na jedno pracovní místo, podíl učňů a dalších středoškolských studentů nebo kolik je v obci malých a středních firem.

Přístup veřejné správy zase pro změnu hodnotil ochotu úředníků, rychlost vyřizování agendy, míru elektronické komunikace, úřední hodiny radnice nebo úspěšnost obce při získávání dotací.

Výzkum sbíral data od ledna do srpna letošního roku.

Ve Zlínském kraji nejvíce zabodovaly Vizovice. Porotu oslovily díky nízké nezaměstnanosti a dobré konkurenci. Ve Vizovicích sídlí téměř nejvíce podnikatelů ze všech hodnocených obcí v rámci Zlínského kraje. A své zázemí si údajně pochvalují. Vizovice tak sesadily na druhé místo žebříčku loňského vítěze - Holešov na Kroměřížsku.

Likérka ve Vizovicích
Zdroj: Jaroš Milan/ČTK

Zatímco v oblasti podnikání Vizovice uspěly, přístup veřejné správy dopadl už o něco hůře. Podle něj skončily Vizovice až v polovině žebříčku.

S podnikáním ve Vizovicích je spokojená i čtyřiatřicetiletá Hana Outratová, která déle než patnáct let vede prodejnu chovatelských potřeb. „Když jsme potřebovali opravit střechu, stačilo říct a střechu opravili. To samé bylo s fasádou. Fasáda byla špinavá, tak jsme dali žádost a radnice fasádu opravila,“ hodnotí kladně spolupráci s městem Outratová.

Stříbrná medaile, kterou si ze soutěže odnesl Holešov, předznamenává dobrou infrastrukturu a finanční stabilitu obce. Třetí příčku nejlepšího Města pro byznys obsadila Bystřice pod Hostýnem, kterou komise pochválila za nejlevnější byty a stavební parcely.

Vítězové jednotlivých krajských kol se 10. prosince utkají v celostátní soutěži. Loni v ní zvítězila Přelouč z Pardubického kraje.

Žebříček obcí Zlínského kraje podle soutěže Město pro byznys