Bohumínské usnesení sociální demokraty nepálí

Praha – Špičky sociální demokracie nepovažují za důležité jakkoli se zaobírat bohumínským usnesením ze stranického sjezdu v roce 1995, které ČSSD zakazuje spolupráci s extremistickými stranami včetně KSČM. Po zrušení usnesení volají moravskoslezští straníci. Prostor pro debatu o dokumentu nabízí blížící se sjezd, nyní je ale podle zástupců vedení nejsilnější parlamentní strany nutné vyřešit vnitrostranické spory a jednat o nové vládě.

„Je to neaktuální téma, není to něco, co by dnes bylo potřeba nějak zvlášť diskutovat ve straně,“ komentoval požadavek místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, který považuje usnesení za minulost. Na sjezd odkázal pro deník Právo předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který si dovede představit o bohumínském usnesení vnitrostranické referendum. „Myslím, že ČSSD má teď úplně jiné priority. Vyřešit rychle vnitřní spory a soustředit se na vyjednávání s ANO a lidovci o sestavení vlády,“ prohlásil.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Další z místopředsedů Zdeněk Škromach v rozhovoru pro ČT vyjádřil domněnku, že diskuse o revizi usnesení měla smysl před volbami, kdy ČSSD očekávala většinu s komunisty. Nyní je to podle něj mimo realitu: „I kdybychom chtěli, tak s komunisty nedáváme ve sněmovně většinu. V této době a za této situace není důvod tuto záležitost řešit. Budou zde důležitější problémy povolebního uspořádání.“

O neaktuálnosti případné debaty o bohumínském usnesení je přesvědčen i předseda Senátu Milan Štěch. Za stěžejní v současnosti považuje řešení situace kolem takzvaných pučistů, tedy lidí, kteří se po volbách postavili proti předsedovi Bohuslavu Sobotkovi a tajili schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. „Mám obavu, aby to nebyl manévr, který by odvedl pozornost jiným směrem,“ podotkl. Podle něho by se o usnesení na sjezdu mělo mluvit, sám se vyslovil pro zrušení.