Španělské děti přijely navštívit žáky v Brně, ti zase odjedou na jaře

Brno – Výměnný pobyt je pro studenty středních nebo vysokých škol běžná věc. Navážou nová přátelství, poznají jinou kulturu, procvičí si jazyk. Podobné možnosti chtějí v Brně dopřát už i mnohem mladším dětem. Brněnská Základní škola Sirotkova zorganizovala pro své žáky výměnný pobyt ve spolupráci se spřátelenou školou ve Španělsku. Malí Španělé tento týden přijeli do Brna.

Čekali je tu čeští vrstevníci, ubytování v rodinách a bohatý program. „Brno je krásné, velké město, je tu k vidění spousta věcí,“ řekla španělská žačka Aina Garangou. Výměnu škola zorganizovala pro žáky sedmých až devátých tříd. Ti už ovládají základy cizích jazyků a jsou samostatnější, hostit návštěvu nebo vyjet do jiné země tedy pro ně není žádný problém. Celkem jich z Katalánska přijelo čtyřicet pět.

Španělským i českým žákům se záměr jejich učitelů zamlouvá. „Výměna je dobrý nápad. Procvičíme si angličtinu,“ řekla Aina. „Je to fajn zážitek a nová zkušenost. Dostali jsme jména, s mojí kamarádkou Ainou jsme se hned našly přes Facebook a psaly jsme si,“ řekla Natálie Knechtová, u které Aina celý týden bydlela. „Máme trochu jiný hudební vkus, ale jinak jsme si podobné a rozumíme si,“ dodala studentka Natálie.

Procvičili si angličtinu a naučili se od sebe i pár slov

Žáci se učili společně – a to v angličtině. Neprobírali ale jen novou látku, učitelé pro ně připravili i různé komunikační hry. „Kladli jsme důraz na aktivity v menších skupinkách, aby děti co nejvíc rozvíjely své jazykové schopnosti,“ řekl ředitel Základní školy Sirotkova Dan Jedlička. V matematice se dokonce žáci navzájem učili číslovky ve svých rodných jazycích. „Umím říct ještě ahoj a ano, na víc si ale nevzpomenu,“ zasmála se Aina.

Čas v Česku ale netrávili jen ve škole. „Španělům jsme ukázali naše město – Petrov, orloj na náměstí Svobody, stihli jsme i nákupy,“ řekla Natálie. Procházky po Brně se španělským dětem líbily. „Brno je fantastické město. Je tu tolik obchodů a lidí,“ řekl jeden z chlapců. „Je tu zábava, milujeme to tu. Určitě se chceme někdy vrátit,“ dodaly jeho spolužačky.

Kromě programu v Brně stihly děti zajet i na výlet do Moravského krasu nebo hlavního města. „Praha se mi moc líbila. Je tam hodně památek,“ zavzpomínala Aina. Dnes odpoledne je čekal ještě sportovní program – španělští a čeští žáci se utkali v několika disciplínách.

No comment: španělské a české děti v Brně (zdroj: ČT24)

Už zítra se ale budou muset rozloučit. Španělská výprava odjede domů do městečka Verges, které leží na severu Katalánska kousek od města Girona. České děti poletí za novými kamarády až příští rok v květnu. Už teď se ale těší. „Doufám, že budu bydlet u Ainy, už jsme se hodně skamarádily,“ přiznala Natálie Knechtová.

„Už loni jsme se španělskou školou začali spolupracovat tak, že jsme v hodinách angličtiny dělali společné videokonference – děti si povídaly o svých zálibách a městech. Spolupráce se brzy rozšířila na další projekty. Dětem pak už nestačilo vidět se virtuálně a chtěly se potkat osobně, nápad výměny tedy vlastně vzešel přímo od nich,“ popsal spolupráci české a španělské školy ředitel Jedlička.