Blatnička: virtuální prohlídka i tradiční kroje

Blatnička – Víska na Hodonínsku kousek od Veselí nad Moravou má jen necelých pět stovek obyvatel, přesto se v ní snoubí tradice a moderní doba. V roce 2002 dokonce získala titul Vesnice roku Jihomoravského kraje.

Za čilým ruchem v Blatničce přitom už patnáct let stojí starostka Jarmila Hrušková (nez.). Právě ta obnovila tradici šití krojů. V Blatničce se kroje šijí v dílnách – buď ručně, nebo na stroji. „Splnila jsem si tak sen. Chtěla jsem, aby kdokoli, kdo chce nosit kroj a je z jakéhokoli regionu, mohl přijít na jediné místo a odejít jako spokojený zákazník se vším, od bot až po klobouk,“ vypráví starostka Hrušková. Kroje se v Blatničce šijí různé, ten nejexotičtější pocházel až z Japonska.

Místní ale umí kroje i spravovat. „Někdy se stane, že někdo přinese starý, špinavý kroj, který roky ležel na půdě v zapomnění. Máme ale tak šikovná děvčata, že výšivky umí přenést do programu šicího stroje. Vznikne tak úplně nová košile, ale podle vzoru výšivky staré třeba 150 let,“ popisuje Hrušková práci v dílně. Kroje se v Blatničce šijí a čistí od roku 2006, kdy v nevyužité budově bývalé školy našla prostor společnost Tradice Slovácka. Dnes se tam konají i výstavy a přednášky.

Tři minuty z Blatničky (zdroj: ČT24)

Blatnička láká na opravené kostelíky i virtuální prohlídku

Dominantou Blatničky je kostel Nanebevzetí Panny Marie. Vysvěcen byl v roce 1938, stojí ale na místě mnohem staršího kostela, který byl vypálen v 17. století. Celou ves z něj rozeznívá zvon věnovaný svatému Antonínovi. Nedávno se kostel dočkal nových vitrážních oken. „Vedla k tomu vlastně nehoda, když nám předloni hořela elektroinstalace. Teď jsme po generální opravě,“ řekla Hrušková.

Nejstarší stavbou v Blatničce je kaplička Panny Marie Sedmibolestné, kterou v roce 1886 znovu postavili na místě staré kapličky. První zmínka o obci pochází z roku 1362. Tehdy byla v listinách zmíněna jako Platnicz Superior, tedy Blatnice Horní. Ves byla v průběhu staletí několikrát vypálena, život v ní téměř ustal po třicetileté válce. Německy se jmenovala Klein Blatnitz, na úředních razítkách místní používali i jméno Malla Blatnica.

Hned za obcí leží stejnojmenný rybník a u potoka dokonce údajně sedává vodník. Blatničku si lidé mohou najít i na internetu díky virtuální prohlídce, kde si celou ves můžou prohlédnout ze všech stran a o nejdůležitějších místech si přečíst vše podstatné. Virtuální prohlídka ale nezachytí muziku ani víno, které k Blatničce neodmyslitelně patří.