Rychlosti 110 km/h i 130 km/h se zatím na R46 osvědčily a bezpečnost neohrožují

Olomoucký kraj – S novými rychlostmi na silnici R46 mezi Olomoucí a Vyškovem jsou zatím spokojení jak řidiči, tak odborníci. Stovka odsud zmizela před třemi týdny, a přestože tady řidiči mohou šlápnout na plyn výrazněji než dříve, policie dosud žádnou vážnější nehodu neřešila.

Na vyšší rychlosti si většina řidičů zvykla téměř okamžitě. Přesto, že byla cesta projektovaná maximálně na rychlost110 kilometrův hodině, je podle dopravních expertů zhruba osmikilometrový úsek, kde může řidič sešlápnout plyn stejně jako na klasických dálnicích, zvolený správně.

Dopravní experti se ovšem obávají, že řidiči z nabrané rychlosti nebudou chtít slevit. Zvláště, když omezení na110 km/hse objeví už po šesti kilometrech svižné jízdy. „Byl jsem svědkem, že mezi těmi rychlostmi130 a110 km/h spousta řidičů neubrala a pokračovala stotřicítkou až na začátek Prostějova, kde je povolená rychlost 90 km/h,“ uvádí koordinátor Besipu Pavel Rakus. Na průtahu městem totiž musejí řidiči zpomalit ještě výrazněji. Rychlost 90 km/hv kombinaci s tichým asfaltem by totiž měla obyvatelům Prostějova zaručit klidnější spaní.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Lepší komfort by jim měla zajistit i nová plastová zeď, která nahradí stávající betonovou. Intenzitu hluku sice neovlivní, propustí ale světlo, což ocení hlavně lidé, kteří bydlí v okolních domech. Kromě protihlukových stěn se budou opravovat i nebezpečné nájezdy.