Na festival Artediem zavítal i Václav Vorlíček

Kroměříž - Týden umění pro středoškoláky Artediem představuje v Kroměříži kulturu napříč žánry. Filmové projekce známých snímků tuzemské kinematografie, výstavy, koncerty i setkání s osobnostmi světa umění mají za cíl představit studentům základních i středních škol svět kultury. Organizátoři totiž upozorňují, že výtvarná a estetická výchova na školách skomírá. Výstavu o Miloši Macourkovi přijel zahájit jeho dlouholetý kolega režisér Václav Vorlíček.

„Existuje zřetelný pokles všeobecného kulturního přehledu současných středoškoláků i s tím úzce související ztráta schopnosti přirozeně rozeznat nespornou kvalitu,“ upozorňuje na svých stránkách Dům kultury Kroměříž, který třetí ročník uměleckého festivalu pořádá. Přestože akce cílí především na mladé návštěvníky, na své si přijdou i ostatní hosté. Program je totiž sestavený zvlášť pro školy i pro veřejnost.

Týden umění dnes odstartoval vernisáží výstavy věnované Miloši Macourkovi. Expozice s podtitulem Dobře utajená osobnost se snaží hostům představit legendu české scénáristiky a známého kroměřížského rodáka. Na zahájení přijel i jeho dlouholetý kolega Václav Vorlíček. „Macourek byl poděs. Když podepsal smlouvu, že v určitém termínu odevzdá svou práci, tak ten termín musel splnit, i kdyby měl zabít několik lidí,“ zavzpomínal s humorem na svého kamaráda režisér.

Akci Artediem popisuje ředitel Domu kultury Jiří Králík (zdroj: ČT24)

Filmové projekce nabídnou například snímky Amadeus, Všichni dobří rodáci, Ucho, Baladu pro banditu nebo nedávnou novinku Hořící keř. Do kina se Kroměřížští mohou vypravit také na živý přenos z pařížské opery, která uvádí operní klasiku Aida.

Kromě podpory výtvarné a estetické výchovy na školách chce akce Artediem připomenout také letošní 750. výročí Kroměříže a spuštění nového kulturního kanálu České televize Art, který se věnuje výhradně světu umění. Artediem bude hostit také řadu osobností, do Kroměříže zavítá například Milan Uhde, Jiří Stivín nebo Alfréd Strejček. Týden umění potrvá až do soboty 16. listopadu.

Artediem zahájil Mach a Šebestová
Zdroj: ČT24/ČT Brno