Počet lidí ohrožených chudobou roste

Česká republika – V České republice přibývá zadlužených lidí i obyvatel ohrožených chudobou. Na problém měla dnes upozornit mezinárodní vzdělávací akce Den bez dluhů. Chudobou trpí v České republice přes patnáct procent všech obyvatel, dalších 700 tisíc žije těsně nad její hranicí.

Na dobu, kdy měla paní Simona malé děti, nevzpomíná nejraději. Mohou za to dluhy. „Rozvedla jsem se, když byly děti ještě malé. Chodila jsem do práce, a když byly děti nemocné, tak jsem musela zůstat na paragrafu,“ vzpomíná paní Simona. Být na paragrafu znamenalo pobírat snížený plat jako v případě nemocenských dávek. Jeden příjem na zaplacení bydlení, jídla a věcí pro děti najednou přestal stačit. „Nerada na to vzpomínám. Děti byly nemocné a doplatek na léky byl tak vysoký, že jsem si opravdu musela půjčovat od známých nebo prarodičů,“ dodává paní Simona.

Rozvod, ztráta práce nebo třeba odchod z dětského domova jsou rizikové situace, kvůli kterým může člověk spadnout na dno velmi rychle. Kamarádka slečny Zuzany má teprve dvacet let a už teď dluží téměř 200 tisíc korun. „Ona je z dětského domova. Nevěděla, že se má zaevidovat na úřadu práce, takže jí rostl dluh na pojišťovně. Už to má v ruce exekutor,“ uvádí slečna Zuzana.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Ohrožen chudobou je každý, kdo má příjem ve výši 60 procent průměrného platu v zemi. V České republice je to každý, kdo si vydělá méně než 11 tisíc korun čistého. Počty takových lidí  podle odborníků porostou.

S počtem lidí, kteří jsou ohroženi chudobou a dluhy, narůstá i množství firem, které nabízejí řešení problému. Ani ty ale nejsou všemocné. Na soudní vyhlášení takzvaného osobního bankrotu podle nich dosáhne čím dál méně lidí. „Člověk, který chce úspěšně vyhlásit osobní bankrot, musí v průběhu pěti let ve splátkách zaplatit více než 30 procent svých dluhů,“ informuje Petr Navrátil z Centra pomoci při finanční tísni.

Nejčastěji se lidé zadlužují koupí nemovitosti nebo automobilu. Následují spotřebitelské úvěry na vybavení domácnosti. Každá domácnost v České republice dluží v průměru 280 tisíc korun. Tuto situaci chce řešit Ministerstvo práce a sociálních věcí. Připravuje například speciální projekty na podporu zaměstnanosti a získání vlastního bydlení.