Bezruči oslaví revoluci Audiencí s Norbertem Lichým

Ostrava - To, že má Divadlo Petra Bezruče v souboru herce Norberta Lichého, je jedním z hlavních důvodů, proč se rozhodlo pro uvedení slavné jednoaktovky Václava Havla Audience. Premiéra bude v noci 16. listopadu.

„Pro roli Sládka, jednu ze dvou postav Audience, je třeba mít herce jisté životní a herecké zkušenosti. Když se o Audienci zmínil Norbert Lichý, uvědomil jsem si, že máme ideálního představitele,“ vysvětloval umělecký šéf Divadla Petra Bezruče Štěpán Pácl. Lichý přišel do divadla s textem Audience poté, co vedení otevřelo debatu, jak oživit prostor komorní scény Bezručova divadla zvané Márnice.

Norbert Lichý měl také jasnou představu, kdo mu bude v Audienci „přikulovat“. Vedení souboru souhlasilo s tím, aby roli spisovatele Ferdinanda Vaňka, ve které Havel využil vlastní zkušenosti z práce v trutnovském pivovaru, ztvárnil osvětlovač Jiří Müller. „I tato role si žádá specifický výběr. A mistr světel Jiří Müller je přesnou volbou,“ uvedl Štěpán Pácl. Za komunistů se šířila mezi lidmi nahrávka Audience, kterou Havel natočil s hercem Pavlem Landovským na magnetofonový záznam. Intelektuála Vaňka tehdy nahrál sám Havel. Později vyšla na gramofonové desce. V divadelním představení, které roku 1990 nastudoval v režii Jiřího Menzla pražský Činoherní klub, hrál s Landovským Josef Abrhám.

Divadlo Petra Bezruče uvedlo v minulosti Havlovy hry Vyrozumnění a Zahradní slavnost. Audienci hraje poprvé. Premiéra bude v předvečer 17. listopadu v jedenáct hodin v noci, v čase kdy se přiblíží dvacáté čtvrté výročí Sametové revoluce.