Zátahy na growshopy vyvolaly protesty. Nejvíce v Ostravě

Ostrava – Celkem v sedmi českých městech se dnes demonstrovalo proti zátahům na obchody s pomůckami pro pěstovaní marihuany, takzvané growshopy. Nejvíce protestujících se sešlo v Ostravě, kde policie minulý týden razie zahájila a vyklidila všechny obchody ve městě.

Protestujícím v Ostravě se nelíbil údajně zbytečně tvrdý zásah proti obchodům, ve kterých se je možné koupit totéž co na internetu nebo v kterémkoliv hobbymarketu. Demonstranti zátah přirovnávali k inkvizici. V Ostravě se odehrál i happening, ve kterém figuroval policista ve společnosti jezuity a společně pálili technické konopí.

Lubomír Bolek má s marihuanou více než dvacetileté zkušenosti. Svého času mu pomohla přestat s alkoholem. Poslední dobou ji jako lehkou drogu užívá čím dál méně, spíše se soustředí na léčebné masti a oleje. „Myslím si, že lidí, kteří při slově marihuana zůstanou zaražení, je čím dál méně. Můžu uvést příklady odsud. Bydlím tady necelý rok a už za mnou chodí důchodci pro mastičky, jsou spokojení, mají dokonce i tendence začít pěstovat sami,“ uvádí dlouholetý uživatel marihuany Lubomír Bolek.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Lubomír respektuje zákony, ale raziím na growshopy nerozumí. Aktuální skóre policejních zátahů je následující: 45 obviněných a 32 podezřelých z šíření toxikomanie, desítky zavřených obchodů po celé zemi. Policie to vysvětluje právě ztížením přístupu k pěstitelským potřebám. „Naším cílem není kriminalizovat uživatele, ale zajistit začátek – tu možnost drogu vypěstovat. Pokud tato možnost nebude, nebude přibývat uživatelů a nebude kde tyto sortimenty nakupovat,“ vysvětluje Ivana Ježková z policejního prezidia. „Život pojede bez growshopů a lidi, kteří budou chtít pěstovat, si informace seženou na internetu. Veškeré hnojiva si seženou běžně v jakémkoliv hypermarketu a jediný malý problém jsou semena, která si ale koupí na internetu,“ myslí si Lubomír Bolek.

Protest proti zátahům na growshopy
Zdroj: ČT24

Několik dní po zátahu proti growshopům se konal víkendový veletrh věcí i jiných záležitostí spojených s konopím, pražský Cannafest 2013. Desetitisíce lidí se přijeli poradit, nakoupit nebo se seznámit s novinkami 180 firem z 21 zemí. Ředitel Cannafestu Lukáš Běhal potvrdil, že zájem o Cannafest stále roste.

„V počtu prostých uživatelů marihuany máme nejvyšší počet v Evropě. Je to způsobeno postojem vůči této látce. Je to nějak zakódováno ve společnosti, média jsou hodně liberální. V jiných zemích kolem nás je to jiné,“ tvrdí protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Ovšem podle nejnovějších statistik klesá v České republice počet uživatelů marihuany podobně jako v západní Evropě.

Policejní akce proti majitelům growshopů a prodejcům mají podle mluvčí Ivany Ježkové pokračovat ještě v dalších dnech a týdnech.