Francouz: Vyhrát s nulou v Třinci je jako sen

Třinec – Ani jeden zásah nedovolil třineckým střelcům litvínovský brankář Pavel Francouz a položil základ vítězství Vervy 2:0. Třiadvacetiletý brankář uhájil čistý štít v extralize podruhé během dvanácti dnů. „Vyhrát v Třinci s nulou je něco jako splněný sen. Víme, jakou mají ofenzivní sílu,“ radoval se v rozhovoru s novináři brankář, který v utkání zlikvidoval 36 střel.

Málem se sice opakovala nedávná historie, když Francouz v utkání s Chomutovem o čisté konto přišel osm vteřin před koncem. I v utkání s Třincem napnul síťku 25 sekund před závěrem Varaďa, ale jeho aktivní úder rukou byl čitelný i z velké dálky. „Byl jsem si jistý, že to bylo rukou, a spíše jsem se bál, ať to rozhodčí nějak špatně neposoudí. Ale já viděl na sto procent, že to bylo rukou, a byl jsem v klidu. Byla by to smůla. Chybělo ještě půl minuty a mohlo to být ožehavé, ale jsem rád, že to rozhodčí posoudili tak, jak měli,“ řekl Francouz.

Litvínov se po trenérské výměně mění k nepoznání. Za šest utkání dostal pod Radimem Rulíkem s Miloslavem Hořavou jen osm gólů a na tak nízká čísla nejsou na severu Čech vůbec zvyklí. „Já těm systémům moc nerozumím. Pro mě je to pořád stejné, já stojím v bráně. Ale něco se změnit muselo, protože vyhráváme na dva góly. Gólů obecně dostáváme málo a je to na výsledcích vidět,“ řekl Francouz.

Litvínov v posledních šesti zápasech pod novými kouči pokaždé zabodoval. A s Třincem uhlídal největší třinecké hvězdy Polanského s Adamským, kteří v poslední době dávají a připravují góly pravidelně. „My jsme se na Třinec soustředili jako celek. Nemá cenu rozebírat dva hráče, když tam mají dalších šest stejně dobrých. Je třeba hrát proti Třinci jako celku a nám se to dnes podařilo,“ řekl Francouz.

Litvínovský gólman se před dvěma lety v Třinci mihl, ale jeho kratičké působení skončilo čtyřicetiminutovým intermezzem v duelu s Libercem, ve kterém byl po čtvrtém gólu střídán. „Pamatuju si na to. Nebyl to šťastný moment, ale je to součást života a kariéry. Za těch čtrnáct dnů jsem kluky stačil poznat, ale dneska je to pro mě normální zápas. Není to tak, jako když jedu do Plzně, kde jsem chytal odmalička,“ řekl Francouz.