ŽIVĚ: Berdych s Djokovičem prohrál, o salátovou mísu hraje Štěpánek

Bělehrad - Tomáš Berdych podle očekávání prohrál s Novakem Djokovičovem. Světové dvojce český tenista podlehl ve třech setech 4:6, 6:7 a 2:6. Rozhodující třetí bod ve finále Davis Cupu tak pro Česko může získat Radek Štěpánek v utkání proti Dušanu Lajovičovi. Přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webu.

Berdych se svým soupeřem v prvních dvou setech hrál poměrně vyrovnanou partii. Srbská jednička pod tlakem domácího publika nebyla úplně ve své nejlepší formě, stále si však držela standard velmi vysoko. Djokovič výborně podával a na první servis Berdycha odpovídal skvělými returny, netropil mnoho nevynucených chyb, ale zároveň ani nebyl donucen k mimořádně obtížným úderům.

Svá podání si držel s přehledem, na rozdíl od svého soupeře. Český tenista totiž Djokovičovi dovolil deset brejkbolů a přestože i za stavu 0:40 dokázal všechny hrozby odvrátit, nakonec nejdůležitější moment nezvládl. Při mimořádně dlouhé hře za stavu 4:5, kdy se Berdychovi nedařilo při prvním servisu, byl nakonec čtvrtý setbol srbského tenisty smrtelný.

Česká jednička v druhé sadě výrazně zlepšila první podání a hned v prvním gemu při svém podání dokázal Berdych bod vybojovat čistou hrou. Oba tenisté poté drželi průběh druhého setu poměrně v poklidu, drželi si svá podání poměrně s přehledem až do stavu 4:4, kdy se Čech dostal k prvním dvěma brejkbolům. Ty však neproměnil a musel tak rozhodovat až tie-break.

Ve zkrácené hře se český tenista dostal k minibrejku, ten však Djokovič vzápětí odvrátil. Při dalším minibrejku za stavu 5:4 stačilo smečovat do hřiště, úder však skončil těsně v zámezí. Berdych poté znovu ztratil na svém podání a srbský hráč následně doservíroval set do zdárného konce.

Závěr druhé sady se nakonec ukázal jako klíčový moment utkání, otřesený Berdych hned na začátku třetího setu ztratil své podání. Djokovič poté svůj náskok navýšil dalším brejkem za stavu 4:2 a stylově čistou hrou ukončil zápas a vyhrál Srbsku druhý bod.

Na kurt nyní nastoupí Radek Štěpánek a pokusí se stejně jako loni získat „salátovou mísu“ v závěrečném pátém duelu. Bude hrát proti Dušanu Lajovičovi, 117. hráči v pořadí ATP, který v Davis Cupu odehrál jen dva zápasy.