Plynaři zvýšili odorizaci zemního plynu. Chtějí tak odhalit úniky

Brno - Plynaři před příchodem prvních mrazů přimíchali do zemního plynu více štiplavé příměsi, aby odhalili místa, odkud zemní plyn uniká. Neznámý zápach vystrašil dnes odpoledne i lidi v centru Brna. Policisté a hasiči ale později vyloučili, že by šlo o nebezpečný únik.

„Po půl jedné odpoledne se nám ozval muž, který tady cítil podezřelý zápach. Naše hlídky sem proto vyrazily a zjistily, že tady nejspíše uniká plyn. Po potvrzení této informace jsme proto na místo přivolali hasiče a dispečery dopravního podniku,“ řekl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem. Jindy rušná křižovatka ulic Joštova a Česká se nečekaně zklidnila.

Měření hasičů na ulici ale žádné nebezpečné koncentrace zemního plynu neodhalilo. „Prováděli jsme proto průzkum v bytech, ale prozatím jsme ani tady nic neodhalili. Pokračujeme proto v hledání ve sklepech a v okolních domech,“ okomentoval situaci okolo 14. Hodiny velitel zásahu Bedřich Valášek. Pracovníci dopravního podniku po celou dobu zásahu usměrňovali provoz městské hromadné dopravy i cestující.

Lidé, kteří tudy denně procházejí, tvrdí, že zápach je cítit už od čtvrtka. „My jsme to hlásili už včera, volala jsem na plynárny. Oni mi řekli, že nejsme první, že už tady byli dvakrát, ale bohužel nic nenaměřili,“ popsala trafikantka Sylvie Šimková.

Plynaři tento týden zvýšili koncentraci štiplavé příměsi v plynu

Zápach, který Brňany vyděsil, tak pravděpodobně nesouvisí s tím, že plynárenské společnosti tento týden zesílily koncentraci štiplavé příměsi na dvojnásobek. Odorizace se provádí každý rok před topnou sezónou. „Hlavním cílem je zjištění i nepatrného úniku na plynových rozvodech a zařízeních odběratelů. Kdo únik zaznamená, měl by se okamžitě obrátit na naši pohotovostní službu,“ vysvětlil koordinátor komunikace z RWE Lukáš Kresač.

Koordinátor komunikace RWE Lukáš Kresač o odorizaci plynu (zdroj: ČT24)

Plynaři mají na starosti zařízení až po hlavní uzávěr, rozvody uvnitř domu i napojení na jednotlivé spotřebiče si musí každý odběratel hlídat sám. A pokud dochází k úniku v tomto místě, o opravu se musí postarat sám. Větší koncentrace odorantů bude v potrubí do konce týdne.