Vzdělávací program pro odsouzené

Olomouc – Olomoucká vazební věznice právě rozjíždí mezinárodní vzdělávací program pro odsouzené Grundtvig.  Zapojila se do něj jako jediná věznice v České republice. Spolu s vězeňskými službami z Litvy a Lotyšska na něj společně získaly grant z evropských fondů. Vězni se díky projektu naučí, jak získat práci nebo jak hospodařit s penězi.

Dvaadvacetiletý Lukáš tráví za mřížemi olomoucké vazební věznice už sedmnáctý měsíc. Pracoval jako automechanik, všechny vydělané peníze však naházel do automatů. Aby získal další, prodával pervitin. Nyní se při společných sezeních s ostatními vězni učí hledat své životní hodnoty a dozvídá se, jak nejlépe hospodařit s penězi. „Potřebuju vědět, že s peníze nestačí jen vydělat a hned rozházet, ale že musím zaplatit bydlení a jídlo. A to, co mi zůstane, můžu utratit za věci, které nejsou tolik potřebné,“ míní odsouzený Lukáš.

Do projektu se zapojilo celkem šestnáct odsouzených. Pracují rozdělení do dvou skupin. „Zájem byl. Všichni odsouzení, které jsme oslovili, projevili zájem účastnit se projektu. Všichni odsouzení mají také stanovený program zacházení, který mají plnit. Vše, co tu realizují, je jako nadstandard,“ uvádí tisková mluvčí Vazební věznice Olomouc Markéta Zimová.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Odsouzení by podle psychologů měli zvládnout především své emoce. Měli by získat dostatečné sebevědomí a naučit se postavit problémům, které na ně čekají po propuštění z vězení. „Pro tuto skupinu odsouzených je to to nejlepší, co pro ně můžeme udělat. Protože tady jsou odsouzení za méně závažnou trestnou činnost, takže ten problém není v nich jako spíše v sociálních kompetencích,“ míní vězeňský psycholog František Drahý.

Olomoucká vazební věznice je jedinou v České republice, která se do projektu Grundtvig zapojila. Pokud se projekt osvědčí, měl by se zavést i do dalších věznic.