Zlín zůstává bez porážky, Budějovice přejely mistrovskou Ostravu

Praha - Zlínští volejbalisté zůstali i po šestém kole extraligy neporažení. Vedoucí celek tabulky zvítězil hladce 3:0 v Havířově a v čele zvýšil náskok na čtyři body před Benátkami nad Jizerou, které doma nečekaně podlehly ČZU Praha 0:3. Překvapivě snadno ve třech setech si s mistrovskou Ostravou poradili loňští finalsté z Českých Budějovic.

Ostravě stále chybí zraněný švédský smečař Erik Sundberg, ale nejen v útoku, hlavně v obraně svěřenci Zdeňka Šmejkala zaostali za svým tradičním výkonem. „Za celý zápas jsme neukázali naši devízu a tou je bojovnost,“ litoval trenér Šmejkal.

První set skončil po vyrovnané koncovce výsledkem 30:28 pro Jihočechy, kterým se pak hosté vyrovnali až v závěru třetí sady. Ze souboje dvou účastníků Ligy mistrů i souboje bývalého a současného reprezentačního kouče vyšel vítězně českobudějovický Jan Svoboda.

„Hlavně jsme chtěli odčinit porážku ve Zlíně (0:3) a chtěli bodovat. Musím kluky pochválit, rozhodla dravost a počet nevynucených chyb,“ řekl Svoboda. Šmejkal přidal, že počet nevynucených chyb ve třetí sadě byl 1:8 pro Jihostroj. „A s tím se vyhrát nedá,“ dodal ostravský trenér. 

Zlín nezaváhal

Zápas zlínských svěřenců trenéra Romana Macka v Havířově netrval ani hodinu a čtvrt. Hosty opět dovedli k vítězství smečaři Kostoláni s Bartošem, s 12 body jim sekundoval Kolář. Severočeské derby jednoznačně ovládl Liberec, který vyhrál v Ústí nad Labem poslední sadu 25:8 a na třetím místě ho od druhých Benátek dělí jen horší poměr setů.

Bez ztráty setu zvítězila také Příbram v hale posledního Starého Města, kde hosté odehráli zápas bez jediného střídání a s minimem chyb. Finalisté minulého ročníku a účastníci Ligy mistrů České Budějovice a Ostrava zakončí kolo v pondělí.

6. kolo extraligy volejbalistů

Havířov - Zlín 0:3 (-20, -17, -19) Nejvíce bodů: Meehan a Šoltys po 14 - Kostoláni 14, A. Bartoš 13, Kolář 12. Staré Město - Příbram 0:3 (-16, -17, -15) Nejvíce bodů: Matějka 15, Skyba 8 - Novotný 17, Bezděka a Čížek po 13. Ústí nad Labem - Liberec 0:3 (-16, -15, -8) Nejvíce bodů: Bartůněk 8, Kraus a Hykš po 5 - Hadrava 15, Leikep 10, Burrow 9.