Ostrava bojuje s prachem

Ostrava – Magistrát města Ostravy chce jistit, kolik škodlivin létá v ovzduší. Chce také snížit množství jemných částeček prachu z dopravy. Do ulic vyslal nejen měřicí vůz, ale také pracovní čety, které sadí stromky a keře. Kraj už také ví, kolik prachu a nečistot nasbíraly čisticí vozy při mimořádném úklidu ulic.

V půl deváté ráno přijíždí ke koksovně v Ostravě-Přívoze vůz měřící škodliviny. Až do středečního dopoledne bude zjišťovat koncentrace škodlivin v ovzduší. Ostravský magistrát má imisní vůz pronajatý na sto dní měření, a to až do srpna příštího roku. „Letošní zadání je speciálně na měření v Přívoze, to znamená u velkých zdrojů benzenu. Měření chceme provádět až do léta, abychom z toho vyloučili lokální topeniště,“ uvádí náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej (ODS). „Ten vůz je v podstatě měřicí stanice na kolečkách. Je schopen ihned reagovat na jakýkoliv problém, který se vyskytne v ovzduší,“ dodává Lucie Hellebrandová ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Ostrava chce nejenom vědět, kolik prachu létá v ovzduší, ale chce také jeho množství aktivně snížit. Do roku 2015 chce vysadit více než 430 tisíc stromů a keřů. Největší význam budou mít dřeviny podél cest a u továren. Lípy, javory, platany či duby se postupně objeví na 150 lokalitách ve městě. Výsadba bude stát 130 milionů korun, 90 procent nákladů pokryje dotace. „Podle výpočtu, který máme k dispozici, bychom měli městu ušetřit zhruba 53,5 tuny prachu ročně,“ tvrdí Dalibor Madej.

Prach likvidují také krajští silničáři, kteří letos vyjeli nad rámec zákonného čištění ulic. Na jaře a na podzim vyjeli v největších městech kraje navíc čtyřikrát a přivezli 1 382 tun nečistot. „Musíme k tomu ještě připočítat čištění, které bylo v rámci jednotlivých měst a jednotlivých obcí,“ připomíná náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík (ČSSD).

Čištění navíc stálo přes 8,5 milionu korun. Kraj slibuje, že čisticí vozy vyjedou častěji do ulic vybraných měst i v příštím roce.