Frontman Jethro Tull kombinuje rock i folkové písně

Brno - Slavné hity z alba Thick as a Brick rozproudily stovky rockových fanoušků světoznámé britské hudební skupiny Jethro Tull. Jejich zakladatel a frontman Ian Anderson přijel do Brna s ukázkou slavných evergreenů i nových písní. Sám se přitom nebojí skloubit tvrdý rock s tradicí folkové hudby.

„Když neumíte moc dobře zpívat, neumíte moc dobře hrát na kytaru a jen trochu na harmoniku, pak je flétna nejlepší volbou,“ s úsměvem okomentoval svůj klíčový nástroj Ian Anderson. Že se k sobě rock a lidová hudba nehodí? Podle Jethro Tull nesmysl.

Jejich legendární album Thick as a Brick, které spatřilo světlo světa v roce 1972, se loni v dubnu dočkalo po čtyřiceti letech pokračování. Protože první album se neslo ve znamení veršů smyšlené postavy Geralda Bostocka, druhé pokračování se jmenuje Whatever Happened To Gerald Bostock. „Je to skok o čtyřicet let do budoucnosti podívat se, jak malý kluk z roku 1972 vyroste a kým by se mohl stát,“ přiznal Anderson.

No comment: Koncert Iana Andersona z Jethro Tull (zdroj: ČT24)

„Když víte, co se děje ve světě, když čtete noviny, sledujete televizi a mluvíte s lidmi, tak vás to naplní emocemi vůči světovým i historickým událostem. Dokáže mě to naštvat, zloba je jedním z hnacích motorů. I když čtete Shakespeara, tak v něm najdete spoustu zloby,“ vysvětlil své pocity Ian Anderson.

Poslední jihomoravský koncert Jethro Tull slyšelo publikum ve Slavkově před čtyřmi lety. Jejich frontman včera v brněnské hale Vodova převedl, že není jen známou tváří skupiny, ale také vynikající hudebník, skladatel, textař a instrumentalita. Na flétnu se naučil jako samouk, sám hraje na různé druhy bambusových píšťal i fléten. Tradice folkových písničkářů se udržela i v jeho písňových textech.

Ian Anderson je flétnista samouk
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Opravdu jsem neměl rád Elvise Presleyho. Když mi bylo devět, slyšel jsem ho poprvé a bylo to zajímavé. Když už mi bylo deset, neměl jsem ho rád. Ale zaujali mě někteří bílí nebo černí jazzoví hráči. Po dvacítce jsem měl zase nejraději klasickou hudbu a také world music,“ popsal svůj hudební vývoj Anderson.

Přímo z Brna zamířil Ian Anderson do Prahy, kde jej dnes čeká koncert v tamní Lucerně. Skupina Jethro Tull okupuje hudební scénu už pětačtyřicet let a za tu dobu stihla prodat přes šedesát milionů alb.

Ian Anderson

Ian Anderson, celým jménem Ian Scott Anderson, se narodil 10. srpna 1947 ve Skotsku. Coby zpěvák, kytarista i flétnista je frontmanem britské rockové skupiny Jethro Tull. Za své inspirační zdroje označil britskou lidovou hudbu, přírodu, středověké a renesanční písně nebo mytologii. Na koncertech se objevuje v různorodých kostýmech - piráta, bohatého sedláka, kosmonauta i středověkého barda.

V letech 1970–1974 byla jeho manželkou fotografka Jennie Franks, roku 1976 se oženil s Shonou Learoyd, s níž má syna Jamese a dceru Gael. Kromě hudební kariéry vlastní také několik vodních farem na chov lososů. Extravagantní umělec stojí v čele Jethro Tull od samotného počátku.

Zdroj: Wikipedia