AVÍZO: Výstava fotografií Míny Mládkové v Galerii 4 v Chebu

Galerie 4 v Chebu pořádá od pátku 6. prosince do 31. prosince výstavu fotografií Míny Mládkové Průřez z cyklu „Retrospektiva“. Výstava bude zahájen 6. prosince v 18 hodin za přítomnosti autorky. Autorka představí 8 fotografických cyklů: Neopiktorialismy, Babička v lázních, Šípková Růženka, Neděle, Sen Tygra, Sofa, Detail mě a Věneček.

Mína Mládková se narodila v roce 1969 v Českých Budějovicích. Vystavuje od roku 1998. Na svém kontě má téměř deset samostatných a na dvě desítky společných výstav – Galerie Solnice a Bazilika - České Budějovice, České centrum – Bratislava,  Foma - Hradec Králové, Galerie G4, Cheb mj..

Mína Mládková - Šípková Růženka
Zdroj: ČT24/Mína Mládková

Už od prvopočátků práce s fotografií a během studií na FTVS jí zajímalo zachycení tělesnosti, které souviselo částečně i se studiem na Fakultě tělesné výchovy. V této tématice pokračovala i po skončení studia na ITF. Ovlivněna vizuální estetikou tvorby F. Drtikola a E. Westona vytvořila sérii fotografií „Neopiktorialismy“ a „Femme fatale“ (1998), které vystavila v umělecké kavárně Medúza v Praze a v Galerii Rubikon v Českých Budějovicích.

Mína Mládková - Neděle
Zdroj: ČT24/Mína Mládková

Fotografickou bakalářskou diplomovou prací (vedoucí práce Jan Pohribný) byly akty, ve kterých řešila vztah tělesné a duchovní roviny dle obrazů „Padlých andělů“. Fotografie vystavila v Galerii Café Ambient v Českých Budějovicích, v roce 2004 (vernisáž zahajoval Pavel Mára). Teoretickou část diplomové práce věnovala tvorbě Miloty Havránkové (vedoucí práce Aleš Kuneš).

Mína Mládková - Sen tygra
Zdroj: ČT24/Mína Mládková

V roce 2007 iniciovala spolu s Mirem Švolíkem založení skupiny Jihoženským okem (JO). Členkami skupiny jsou fotografky Mína Mládková, Věra Stuchelová, Radka Doležalová (vystavovaly s nimi také fotografky a umělkyně Gabriela Albrechtová, Barbora Bálková, Sylvie Francová), kurátorem výstav je  Miro Švolík. Autorky se ve fotografiích věnovaly převážně tématu ženské identity. Od roku 2007 do roku 2009 zrealizovaly 7 skupinových výstav. V Galerii Bazilika, v Galerii Solnice v Českých Budějovicích, v galerii Foma v Hradci Králové, v Radniční věži v Třeboni, v Českém centru v Bratislavě. V rámci těchto výstav vystavovala Mína Mládková soubory „Šípková Růženka“, „Babička v lázních“ a „Sen Tygra“.

Mína Mládková - Věneček
Zdroj: ČT24/Mína Mládková

V letech 2006 až 2013 se zúčastnila workshopů KontAKTfoto (organizátor Zbyněk Illek, Galerie G4 Cheb). Téma workshopů je akt a portrét. Lektory byly Robert Vano, Tono Stano, Miro Švolík, Vladimír Židlický, Martin Schreiber, Thomas Brenner.

Své fotografie vystavovala také na Chebských dvorcích 2008–2011, které organizuje Galerie G4.

Aktivně spolupracovala s Galerii Bazilika a Galerii Solnice v Českých Budějovicích (2007–2011) a též se podílela na dění a produkční činnosti na fotofestivalu Jihočeský výlov (JV1–JV5), kde se prezentují práce fotografek a fotografů z jižních Čech.

Hana Olišarová, Galerie 4 - Cheb